Naučnici još jednom zbunjeni: Misteriozni plavi kamen nije nastao prirodnim putem i ne potiče sa Zemlje

Italijan Angelo Pitoni je 1990. godine posjetio Sierra Leone, negdje nedaleko od Conakryja na granici sa Guinejom, kako bi potvrdio da li je region Kono zaista bogat dijamantima, kako bi zatim pribavio koncesije za kompaniju koja ga je unajmila. Proučavajući region, Pitoni je naišao na nevjerovatno otkriće koje je iz nepoznatog razloga ostalo zanemareno. On je pronašao plavi kamen sa misterioznim bijelim linijama na površini.

Jedan plemenski poglavica je objasnio Pitoniju da postoji drevna legenda koja objašnjava zašto je ova oblast toliko bogata dijamantima.

On je rekao kako je Bog prije mnogo vremena otkrio da se sprema pobuna među anđelima. Anđeli su prognani na zemlju u obliku statua, ali pored njih je na Zemlju palo i puno dijelova “neba” i “zvijezda”.

Pitoni je ispitao misteriozni kamen, misleći da je u pitanju neka vrsta veoma čistog tirkiza, ali nije pronašao nikakve nečistoće u ovom plavom kamenu, iako u svakom mineralu ima bar malo nečistoća.

Kada se vratio u Evropu, Pitoni je odnio plavi kamen u Institut prirodnih nauka u Genevi i na Univerzitet La Sapienza u Rimu na analizu. Na njegovo iznenađenje, ispostavilo se da kamen nije tirkiz, niti da se uopšte nalazi u zvaničnom katalogu. Ovaj kamen nije pripadao nijednoj poznatoj grupi minerala, a “isti” takav materijal je nedavno u Maroku pronašla britanski geolog Ann Grayson.

Najintrigantnije je to da boja minerala nema veze sa sastavom kamena. Istraživači ne mogu da shvate od čega je kamen dobio boju.

Kamen je prošao kroz nekoliko testova sa kiselinama na Univerzitetu u Utrechtu, ali nijedna kiselina nije uspjela da ošteti ili modifikuje kamen. Zagrijan je na 3.000°C ali njegov sastav nije promijenjen. Najzanimljiviji dio jeste da kamen nije imao boju kada je pregledan pod mikroskopom.

Prema konačnoj analizi ovog “Nebeskog kamena”, kako je nazvan, čini ga 77,17% kiseonik, dok su ostali elementi ugljenik (11,58%), silicijum (6,39%), kalcijum (3,31%) i još par njih kojih ima u tragovima. Ali čekajte, kako kamen može biti od kiseonika?

U španskim laboratorijama su sprovedeni dodatni testovi: rendgen analiza, plazma spektrometrija, gasna hromatografija, masena spektrometrija i infracrvena spektrometrija. Dobijeni su rezultati koji su jednako misteriozni.

Preliminarnim rendgen testovima je utvrđeno da se kamen sastoji u najvećoj meri od kalcijum hidroksida, kalcijum karbonata i kalcijum silikata, ali nijedan od ovih minerala ne daje kamenu plavu boju. Naučnici su posumnjali na prisustvo bakra ili nekog drugog tranzicionog materijala, ali nisu pronašli dokaz za svoju teoriju. Plazma spektrometrija je utvrdila da kiseonika ima između 50% i 55%, što je navodno normalno za kamen. Pravo iznenađenje su bili rezultati gasne hromatografije koji su imali za cilj da pronađu organska jedinjenja u kamenu koja bi mogla dati kamenu plavu boju.

Istraživači su odlučili da polome dio kamena i da ga pomiješaju sa acetonom, heksanom i metilenom, ne bi li izvršili ekstrakciju ultrazvukom. Konačno, istraživači su detektovali organsko jedinjenje koje je – nepoznato nauci. Nebeski kamen u sebi ima neki nemineralni element, ali se o njemu ne zna mnogo. Vjeruje se da je ovo organsko jedinjenje staro između 15.000 i 55.000 godina.

Kako navodi Pitoni, masena spektrometrija je otkrila hemijsku formulu jedinjenja, koje ne može biti povezano ni sa čim što postoji na Zemlji.

Kako je onda nastao ovaj misteriozni plavi kamen? Da li je to artefakt koji je iza sebe ostavila neka napredna civilizacija?

Izvor: webtribune.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti