Naučite kako se svidjeti šefu i brzinski napredovati u karijeri

Umjesto da tražite mišljenje o novoj ideji ili projektu, upitajte svojeg šefa ili šeficu – za savjet.

– Tako ne samo da ćete ih zaintrigirati, nego će vas oni početi drugačije posmatrati – tvrdi Robert Cialdini, profesor psihologije i marketinga na Univerzitetu Arizona i autor knjige “Prenagovaranje”.

Objašnjava da će sagovornik, kad ga upitate za mišljenje, uvijek odstupiti pola koraka unatrag ne bi li se malo odmaknuo, razmislio i pronašao odgovor na postavljeno pitanje. Kod traženja savjeta dolazi do obrnute situacije, stoga, ako želite privući šefovu pozornost, ne libite se zamoliti nekoga da vam pomogne.

– Istraživanja su pokazala da traženje savjeta uzrokuje da se osoba, odnosno sagovornik primakne prema vama pola koraka, u psihičkom smislu, jer ste ih tom molbom automatski stavili u poziciju partnerskog, saradničkog, kooperativnog stanja svijesti – kaže Cialdini. Osim toga, kad nekoga zamolite da vam da savjet, u njihovim ćete očima postati sposobniji nego kad samo šutite, najvjerojatnije zbog toga jer im dajete na važnosti, a oni se onda osjećaju vrlo pametno i obrazovano te odgovorom imaju prilike iskazati svoju kompetenciju i, još važnije, kreativnost.

Naravno, to ne znači da šefa pitate za savjet baš o svemu, poput “Jesam li dobro naslovio mail za moju majku?”, ali uopšte ako ga pitate šta misli o vašem projektu ili nečemu na čemu trenutno radite, pokušajte ga ovom suptilnom metodom “dobiti na svoju stranu”.

– A kojeg ćete boljeg saradnika u projektu imati od vlastita šefa ili šefice? – zaključuje profesor Robert Cialdini.

Otvorite svoje srce

Iako vam se ravnopravan pristup nadređenima čini neprikladan, on u njima može izazvati poštovanje i odobravanje vaših postupaka, a tako izravan pristup možda će ih potaknuti da vam daju još poneki – iskreni životni savjet.

Progovorite bez straha

Možda ste od onih ljudi koji nikad ništa ne pitaju kolege ili šefove zbog straha od kritikovanja. No i kad ste prisiljeni progovoriti, tada je jedino važno kako se postavite – podređeno ili ravnopravno prema sagovorniku.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti