NASA je potpisala ugovor sa Vatikanom da pripremi ljudske umove za susret sa vanzemaljcima

Kako je poznato ‘The Timesu’, NASA je preduzela prilično čudan i neočekivan korak

Svemirska agencija potpisala je ugovor s britanskim predstavnicima crkve u sklopu programa obuke vjerskih vođa za otkrivanje vanzemaljskog života. Kako izvještava ‘The Times’, NASA i druge svemirske agencije idu ka pronalaženju dokaza da život postoji izvan planete Zemlje.

Velečasni Dr. Andrew Davison, sveštenik i profesor teologije na Univerzitetu u Cambridgeu, jedan je od 24 teologa koji učestvuju u programu koji sponzoriše NASA u Centru za teološka istraživanja svemirske agencije (CTI) na Univerzitetu Princeton. Teolozi pokušavaju da procjene kako će glavne svjetske religije reagovati na vijesti o otkriću vanzemaljskog života.

Zvanično, ova NASA inicijativa je povezana sa svemirskim teleskopom James Webb vrijednim 10 milijardi dolara. Teleskop koristiti najsavremeniju tehnologiju za proučavanje svake faze kosmičke istorije i Sunčevog sistema, kao i najudaljenijih posmatranih galaksija u ranom svemiru.

Uređaj, koji podržava infracrvenu vezu, proučavat će širok spektar naučnih pitanja kako bi pomogao čovječanstvu da bolje razumije “porijeklo svemira i čovjekovo mjesto u njemu”.

Stručnjak NASA-e rekao je za ‘The Times’: “Možda nećemo pronaći život narednih 100 godina. Ili ga možemo pronaći sljedeće nedjelje.”

A sada Davison, zajedno s timom drugih teologa, pokušava odgovoriti na pitanje: Da li je Bog stvorio život u drugim dijelovima svemira? Ili: da li je Bog poslao Spasitelja da umre za grijeh ljudi ili za grijehe vanzemaljaca?

Još jedno pitanje koje britanski sveštenici pokušavaju riješiti je da li otkriće vanzemaljskog života zahtjeva da religije prepišu cjelokupnu istoriju stvaranja u Postanku?

Davison se prijavio za program nakon što je razgovarao o ovim pitanjima sa svojim studentima teologije, a zatim je proveo akademsku godinu na Univerzitetu Princeton 2016. u okviru programa Social Impact of Astrobiology koji sponzoriše NASA a vrijedan je 1,1 milion dolara.

Šef CTI Will Storrar kaže da je program tek počeo i NASA želi “ozbiljna naučna istraživanja objavljena u knjigama i časopisima posvećena dubokom čudu, misteriji i značaju otkrivanja života na drugoj planeti.”

Prema Davisonovim uvjeravanjima, vodeće svjetske religije će vijest o otkriću vanzemaljaca prihvatiti “s lakoćom”.

Izvor: zvezdanestaze.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti