“NAŠ HRVATSKI SAN JE GOTOV, JAKO SMO TUŽNI”: Skromni njemački par deložiran iz kuće zbog duga prijašnjeg vlasnika

Njemačka porodica Schumacher je deložirana iz kuće od 50 kvadratnih metara koju su kupili 2006. godine.

vir1

“Naš hrvatski san je gotov. Boli me, ali nisam ni na koga ljuta. Ali sam tužna što je sve ovako završilo”, rekla je Erna Schumacher.

Tada, prije punih dvanaest godina, ovaj skromni bračni par iz njemačkog grada Ulma ugledao je novinski oglas ‘Kupovina bez rizika’, došli su na Jadran, odnosno na Vir, i prodavatelju Josipu Gržeti za 50 kvadratnih metara kuće i nešto dvorišnog prostora na ruke isplatili 47 hiljada eura.

Angažovali su advokata radi upisa u zemljišne knjige jer oni ne govore hrvatski jezik, a potom im godinama nije bilo jasno koje se to prepreke stalno pojavljuju, zbog kojih nikako da se domognu vlasničkog lista za kupljenu i plaćenu nekretninu.

Formalno su ostali neupisani u zemljišne knjige i dogodila se najapsurdnija pravosudna priča u Hrvatskoj: prodavatelj kuće Josip Gržeta zapao je u dugove, on je formalno još bio upisan kao vlasnik kuće, pa je kuća otišla na aukciju. Prodana je za deset hiljada eura, a kupac je izvjesni Branimir Petravić iz Kutine.

Svoje dugove je Gržeta, dakle, podmirio prodajom kuće na Viru putem aukcije, iako je istu tu kuću – da još jednom istaknemo – već bio prodao Schumacherovima i na ruke od njih dobio novac.

Gržeta to otvoreno i priznaje te kaže da nije njegova krivica što Schumacherovi advokati nisu napravili svoj posao i upisali ih u zemljišne knjige kao vlasnike kuće.

Uslijedila je pravosudna trakavica koja nije dala nikakav rezultat. Uzaludno su Erna i Erst Schumacher plaćali advokate, dokazivali da je na zemljišnoknjižnom odjelu zadarskog suda postojala njihova zabilješka da su kupci kuće i da stoga kuća nije mogla ići na aukciju.

Na vrhuncu očaja su kupcu njihove kuće, Branimiru Petraviću iz Kutine, ponudili da od njega otkupe (svoju!) kuću i ponudili mu 20 hiljada eura, za što su htjeli podići kredit. Petravić bi na taj način bez ikakvog rada zaradio čistih deset hiljada eura, jer je za toliki iznos kuću kupio na aukciji. Međutim, Petravić je to odbio i kuću oglasio na prodaju. Za nju traži 47 hiljada eura.

Epilog ove nevjerovatne priče  bilo je izbacivanje Erne i Ersta Schumachera iz kućice na Viru, skupa s njihovim stvarima.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti