Najveća i najzlobnija šala 19. vijeka: Ono što su DVA PISCA priredila jednoj STARICI izazvalo je mali građanski rat!

Ulica Berners u Londonu pamti svašta, ali je najpoznatija po najvećoj i najzlobnijoj šali 19. vijeka

Godine 1809. dvojica prijatelja su rešila da se opklade. Theodore Hook, slavni književnik, kladio se sa Samuelom Beazleyem, arhitektom i piscem. Rekao je da mu je dovoljno sedam dana da bilo koju kuću u Londonu načini mjestom o kome će se pričati cijeli dan.

Odlučio je da to bude kuća u ulici Berners broj 54, u kojoj je živjela udovica Tottenham. Inače, u to doba, ulica Berners bila je poznata po tome što je u njoj živjelo mnogo bogatih i slavnih ličnosti. Nepoznato je zašto je Hook odabrao baš kuću gospođe Tottenham, ali se pretpostavlja da je to učinio zbog toga što se kuća naspram njene izdavala pa je to olakšalo njegov zlobni plan.

Sve je počelo 27. novembra kada su se Hook i Beazley smjestili u kuću naspram udovičine.

Zabava je počela već u pet ujutru. Najprije je do kuće gospođe Tottenham došao odžačar. Međutim, problem je bio u tome što ona nije tražila njegove usluge. Uskoro ih je došlo još dvanaestorica i sve je morala da ih “otjera” sa kućnog praga. Potom joj je doveženo nekoliko kolica uglja koje nije naručila pa je i njih morala da vrati, da bi za njima stigao nov namještaj, a nešto kasnije čak i mrtvački sanduk za gospođu Tottenham.

Usljedilo je nekoliko poslastičara koji su pokušali da isporuče velike svadbene torte, a za njima i nekolicina kuhara koji su donijeli otprilike 2.500 tartova od maline. Došli su i doktori, advokati, baštovani, ribari, zubari, bakalini, sveštenici, tapetari, proizvođači tepiha, vlasuljari, optičari, obućari … Svi su došli ili da nude svoje usluge ili da isporuče veliki broj različitih proizvoda koji su naručeni da budu isporučeni na adresu gospođe Tottenham u različito doba tog dana.

U jednom trenutku na njenom kućnom pragu osvanulo je tuce klavira, a potom je šest muškaraca donijelo ogromne orgulje. Tada su krenule da naviru i velike zvanice: guverner engleske banke, vojvoda od Yorka, arhiepiskop od Canterburyja, gradonačelnik Londona, vrhovni sudija, nekoliko ministara, pa čak i predsjedavajući Britanske istočnoindijske kompanije.

Cijelog toga dana smjenjivali su se mnogi dostavljači i visoke zvanice tako da je ispred kućnog broja 54 u ulici Berners nastao pravi haos. I ne samo tu! Zakrčenje se proširilo i na nekoliko susjednih blokova.

Sve to vrijeme, Hook i Beazley su posmatrali haos iz kuće preko puta udovičine.

Šta se zapravo dešavalo?

Hook je tek mnogo kasnije priznao da on stoji iza cijele zavrzlame. Poslao je 4.000 pisama na različite adrese širom Londona naručujući raznorazne svari. Takođe, pisao je i individuama poput gradonačelnika Londona smišljajući razne “bajke” zbog kojih bi takve osobe navratile kod gospođe Tottenham.

Nije, međutim, poznato šta je pisalo u većini pisama, ali se zna da je Hook londonskom gradonačelniku u ime neupućene udovice napisao da ona sirota umire i da želi da gradonačelnik dođe kako bi svjedočio pisanju njenog testamenta.

Policija je morala da reaguje kako bi spriječila građanski rat i linč jer su ulice bile prepune ljutih prolaznika koji su se zaglavili u gužvi, ali i još ljućim trgovcima kojima gospođa Tottenham nije željela da plati stvari – koje nije ni naručila.

Kada se kasno uveče situacija napokon smirila, Hook i Beazley su napustili svoju osmatračnicu i razišli se. Priča se da je za uspješnu opkladu Hook od Beazley dobio – JEDNU FUNTU!

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti