U moru kod Korčule pronađeno naselje iz neolitika: “Tako stari nalazi prava su rijetkost u svijetu” (FOTO & VIDEO)

U moru ispred Korčule, na 70-ak metara od obale i dubini od 4,5 metara, pronađeno je naselje iz neolitika, odnosno 4.500 godina prije nove ere

“Tako stari nalazi prava su rijetkost u cijelom svijetu i obično bi ih otkrili u pećinama, rijetko kada u moru”, rekao je Mate Parica s Odjela za arheologiju Univerziteta u Zadru.

Parica je rekao da je ovo otkriće pronađeno slučajno, zahvaljujući snimkama iz vazduha. Zbog podizanja razine mora naselje je ostalo ispod površine i upravo je to, uz dobru lokaciju, bilo ključno u konzerviranju ostataka.

Foto: reuters.com

“Cijelo naselje ima oblik sedmerougla nekakvog, i tu vidimo da je napravljeno planski, a ne stihijski. To je isto, ustvari, fantastično za to razdoblje”, naglasio je Parica.

Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja kaže da činjenica što je nalazište u moru bila ključna za njegov pronalazak, jer je ta lokacija sakrivena od jakih vjetrova, a naselje ukopano u mulj konzerviralo se 6.500 hiljada godina.

Foto: reuters.com

Foto: reuters.com

“Pronašli smo kremene noževe. Zapravo, nisu toliko česti nalazi na kopnu u ovako dobro očuvanom obliku. Većih su dimenzija”, rekla je Vinka Milišić, studentica arheologije.

“Radi se o velikim zdjelama, loptastim zdjelama i vidimo da je stanovništvo neolitičko tu svoju keramiku ukrašavalo raznoraznim urezima, crvenom bojom su oslikavali kojekakve motive”, rekla je Marta Kalebota, kustosica u Gradskom muzeju Korčula.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti