Najstariji zoološki vrt na svijetu (FOTO)

Ljude su životinje interesovale još od davnina. Tako je, primjera radi, kineska carica Tanki, za koju se pretpostavlja da je živela oko 1150. godine prije nove ere, podigla veliku kuću za jelene, a kineski vladar Ven zvjerinjak koji je nosio ime Vrt proučavanja.

Zvjerinjake su imali i mnogi drugi vladari, poput Salomona i Nabukodonosora, dok je moda čuvanja životinja kakvu danas poznajemo, započeta otvaranjem prvog zoološkog vrta davne 1752. godine u austrijskom dvorcu Schönbrunn. 

Tada je muž Marije Terezije, Franz I, sagradio zvjerinjak kako bi zbrinuo svoje životinje, a ono što ga razlikuje od ostalih te vrste, jeste činjenica da je preživio smrt svog pokrovitelja. Danas, naučnici i konzervatori rade na tome da bude moderan, ali i da sačuvaju njegovu bogatu istoriju staru dva i po vijeka. Nažalost, za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio je veliku štetu, pa su prilikom bombardovanja 19. i 21. februara 1945. godine stradale mnoge životinje.

UNESCO je ovo prelijepo mjesto 1996. godine uvrstio u svoju listu svjetske kulturne baštine, a takođe je poslužilo i kao lokacija za seriju Tom Turbo, baziranu na istoimenim knjigama autora Thomasa Brezine.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti