Najstariji fosil homo sapiensa: Pronađena ljudska kost stara 85.000 godina!

Otkriće naglašava novi pristup naučnika koji pozivaju na nova istraživanja u cilju dokazivanja da je  ljudska vrsta došla iz Afrike na putu koloniziranja svijeta.

hs1

Saudijska Arabija objavila je da je pronašla prsnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefud, javila je u utorak lokalna TV mreža Al Arabiya.

Zajednički naučni tim otkrio je prvi uzorak ljudskih ostataka na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Istraživači su iz raznih saudijskih organizacija, Fondacije Max Planck za ljudsku istoriju, univerziteta Oxford, univerziteta Cambridge, Nacionalnog australskog univerziteta i univerziteta australske države New South Wales.

Istraživači su saopštili u ponedjeljak da je srednja kost srednjeg prsta na lokaciji nazvanoj Al Wusta (srednji prst na arapskom jeziku) najstariji fosil homo sapiensa izvan Afrike i njoj pridružene istočne mediteranske regije Levanta, te prvi fosil pračovjeka na Arapskom poluotoku.

Iako je pustinja Nefud sada beskrajna pješčana površina, ona je bila gostoljubiva kada je u njoj boravio pračovjek – travnata površina bogata životinjskim i biljnim vrstama skupa sa slatkovodnim jezerom. Otkriće takođe pokazuje da su se ljudi tada kretali unutrašnjošću zemlje, a ne obalom.

Otkriveni su takođe i brojni životinjski fosili među kojima su nilski konji, divlje krave, antilope i nojevi. Tragovi ugriza na fosilnim ostacima ukazuju da su tu boravili i mesožderi. Kamene alatke koje su koristili lovci takođe su pronađene.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti