Najmisterioznija prokletstva u istoriji: Sve je pošlo po zlu i nije se moglo zaustaviti

Ako kletvu smatrate pričom za malu djecu – pročitajte priče koje su se dogodile u naše vrijeme, potpuno racionalnim ljudima koji nisu podložni praznovjerju

Ukleti automobil Jamesa Deana

Sportski Porsche 550 Spyder kultni glumac James Dean kupio je malo prije smrti, nadjenuvši mu nadimak “Mali gad”. Automobil je to opravdao vrlo brzo: 30. septembra 1955. godine Dean se sudario sa drugim automobilom vozeći “Malog gada” i poginuo u nesreći.

Automobil je ubrzo završio u rukama automobilskog dizajnera Georgea Barrisa, koji ga je poslao u autoservis na popravku. Tamo je Deanov auto pao sa nosača i slomio noge mehaničaru. Nakon toga, Barris je odlučio da ne rizikuje i prodao je automobil u dijelovima.

Ali nastavili su da žive svoj život. Motor i mjenjač “Malog gada” kupila su dva različita klijenta, obojica ljekari po struci. Ubrzo su obojica učestvovali u teškim nesrećama, u kojima je jedan poginuo, a drugi teško povrijeđen.

Kupac guma iz nesretnog automobila završio je u bolnici kada su obje gume koje je kupio iznenada eksplodirale. A prilikom uklanjanja unakaženih ostataka automobila, vozač kamiona koji ih je prevozio poginuo je u nesreći. Poslije toga su ostaci “Malog gada” misteriozno nestali u tranzitu.

Ukleti predsjednik

Prema legendi, indijanski poglavica Tehumesek je 1840. godine prokleo tadašnjeg američkog predsjednika Williama Harrisona i sve njegove sljedbenike, govoreći da svakih 20 godina predsjednik na vlasti neće nadživjeti svoj mandat.

Od tada se ovo prokletstvo obistinilo sa zastrašujućom tačnošću. Njegova prva žrtva bio je sam Harrison, koji je umro mjesec dana kasnije. Tada je kletva sukcesivno dotakla Abrahama Lincolna (1860), Jamesa Garfielda (1880), Williama Mc Kinleya (1900), Warrena Hardinga (1920), Franklina Roosevelta (1940) i Johna F. Kennedyja (1960).

Harding i Roosevelt su umrli od bolesti, a ostale žrtve su ubijene. Prvi izuzetak bio je Ronald Reagan, koji je preživio pokušaj atentata 1980. Poslije toga, prokletstvo je nestalo: čini se da je neuspjeli hitac atentatora nadvladao indijansku magiju.

Prokletstvo porodice Kennedy

Prokletstvo porodice Kennedy već je odnijelo 12 života. Prva žrtva bio je Joe Kennedy Jr., čiji je avion eksplodirao u vazdušnoj nesreći 1944.

Četiri godine kasnije, njegova sestra Kathleen umrla je u avionskoj nesreći dok je bila na odmoru sa svojim drugim suprugom. 1963. godine, stupajući na mjesto predsjednika u atentatu je ubijen John Kennedy, a pet godina kasnije i njegov brat, senator Robert Kennedy, bio je upucan.

Njihov treći brat, Ted, dugo nije vjerovao u porodično prokletstvo, ali je 1969. njegov automobil iznenada izgubio kontrolu i pao je u rijeku sa mosta.

Ted Kennedy je preživio, iako povrijeđen, a njegov saputnik je poginuo. Nesreća u planinama, pad aviona, predoziranje drogom – članovi porodice Kennedy umiru na svakih nekoliko godina iz različitih razloga.

Ukleti dvorac

1915. godine izvjesni Ralph Wurtz-Dundas kupio je zemljište u planinama Catskill, odlučivši da tamo sagradi porodičnu rezidenciju. Tamo je podigao pravi zamak, ali je nedugo prije završetka posla, 1921. pod nepoznatim okolnostima umro.

Od tada, stanovnike zamka Dundas progoni pravo prokletstvo. Dundasova supruga Josephine završila je u ludnici, a nekoliko godina kasnije i njihova kćerka Muriel doživjela je istu sudbinu.

Od tada su predstavnici nekoliko ogranaka porodice Dundas pokušali da se nastane u zamku, ali je smrt ili neočekivano ludilo čekalo svakog ko je pokušao. Danas je zamak napušten.

“Poltergeist” – ukleti film

Film “Poltergeist” svi koji su radili na setu smatraju prokletim. U šest godina od puštanja popularnog horor filma, četvoro članova sa seta neočekivano je umrlo. Prema riječima mnogih učesnika sa snimanja, za prokletstvo su krivi rekviziti, jer su se za snimanje filma “Poltergeist” koristili pravi leševi.

Prokletstvo Grimaldija

Prokletstvo teži i prinčevima Monaka. Prema legendi, to je povezano sa nedostojnim ponašanjem njihovog pretka, Reniera I, koji je vladao Monakom još u XIV vijeku.

Kažu da je lokalnu ljepoticu, za koju se ispostavilo da je vještica, toliko mučio svojim besramnim uznemiravanjem da je na njega bacila kletvu – ni njemu ni njegovim potomcima od tada nije dato da pronađu sreću u braku. Od tada, članovi porodice Grimaldi nemaju sreće u ljubavi.

Žena Reniera III, Grace Kelly, umrla je u nesreći; njihove dvije kćerke uopšte nisu imale privatni život. Njegov brat, Albert II, tražio je voju ljubav do 50. godine, ali sada je sretno oženjen, a on i njegova supruga imaju dvoje djece. Možda je Albert svojom dugom potragom za ljubavlju zaslužio oproštaj za porodicu?

Supermenovo prokletstvo

Uloga Supermena odavno je povezana sa nesrećom holivudskih glumaca i to sa dobrim razlogom. Priča se da je prokletstvo Supermena povezano sa prvobitno nesretnom sudbinom stripa – autori Jerry Siegel i Joe Shuster jedva su ga angažovali u izdavačkoj kući za oskudnih 130 dolara i čitav život neuspješno tužili DC Comics za honorar.

Prvi koji je glumio Supermena u televizijskoj seriji, Kirk Alyn, poslije nije dobio nijednu glavnu ulogu i žalio se da mu je Supermen uništio život.

Umro je u neznanju 1999. Njegovi sljedbenici prošli su još gore. Bad Collier, koji je pozajmio glas Supermenu u radio emisiji “Adventures of Superman” i animiranoj seriji “The New Adventures of Superman”, nakon sinhronizacije jedne epizode, iznenada je preminuo u 61. godini.

Prokletstvo porodice Lee

Kantonski operski glumac Lee Hoi-Chuen, otac čuvenog Bruce Leeja, prema porodičnoj legendi, jednom je imao sukob sa kompanijom kineskih trgovaca, od kojih je jedan, kako se ispostavilo, posjedovao drevne magijske vještine.

Prokleo je glumca, rekavši da će muškarci njegove porodice umrijeti mladi. Prema glasinama, zbog toga je Bruce Lee imao dva kineska imena – na taj način su njegovi roditelji pokušali da od njega odbiju nevolje. Ipak nisu uspjeli: Lee je umro u najboljim godinama, a onda je u 28. godini umro njegov sin Brandon, koji je slučajno upucan na snimanju. Poslije njegove smrti, porodica nije imala muškog potomka.

Sinatrino prokletstvo

Ljubitelji karaoka treba da zapamte jednu stvaar: na Filipinima, ni u kom slučaju ne biste trebali da izvodite pjesmu Franka Sinatre “My Way” u karaoke barovima.

Prema lokalnoj legendi, najmanje šest ljudi misteriozno je umrlo nakon što su je otpjevali na karaokama. Bilo da se radi o postupcima manijaka koji mrzi Sinatru, ili uvodnim redovima pjesme, gdje se kaže da je “kraj blizu i zavjesa će uskoro pasti”, na ovaj ili onaj način, ta pjesma se smatra prokletom na Filipinima.

Prokletstvo boginje Pele

Čuvari nacionalnog parka Vulkan, na havajskom ostrvu Honolulu, uvijek upozoravaju turiste da ne uzimaju komade vulkanske stijene koji se tamo nalaze za uspomenu: prema legendi, lokalna boginja Pele smatra ih svojim vlasništvom, a ona baca prokletstvo nad svakim ko joj je ukrao kamenje.

Ovo bi se moglo smatrati drevnom bajkom ili neobičnim načinom prisiljavanja turista da se ponašaju primjereno – osim ako ne znate da nekoliko puta godišnje, oni koji su prekršili zabranu šalju u rezervat ukradeno kamenje sa opisima nedaća koje su na njih padale i molbama da se vrate na mjesto, tako da zasluže milost boginje. U lokalnom muzeju mogu se vidjeti brojna pisma žrtava kletve.

Prokletstvo filma Omen

Film o Antihristu iz 1976. godine od početka je bio ispunjen zlokobnim predznacima. Tokom snimanja, Gregory Peck i producent Mace Newfield oživjeli su avionsku nesreću koja ih je zamalo koštala života: avione na kojima su letjeli udarila je munja. I to su bila dva različita aviona!

Tokom snimanja, sin Pecka pucao je u sebe. Producent je zamalo poginuo dok je večerao u hotelu u Britaniji, jer je IRA postavila bombu. Avion, koji je trebalo da služi za snimanje, srušio se tokom svog posljednjeg leta, a niko od putnika nije uspio da preživi.

Ali najstrašniji incident dogodio se sa stručnjakom za specijalne efekte Johnom Richardsonom, koji je u filmu izumio epizodu odsjecanja glave u košmaru. Zajedno sa svojim pomoćnikom, u Holandiji, doživio je strašnu saobraćajnu nesreću.

I sam Richardson je malo patio, ali njegovoj pomoćnici odsječena je glava – slično kao u filmu. Sve sumnje u uzroke nesreće nestale su kada je u blizini mjesta nesreće ugledao putni znak: “Omen – 66,6 km”. Zaista, u Holandiji postoji grad Omen, koji je u blizini, ali ispostavilo se da je ta slučajnost više nego – slučajna.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti