Na imanju ruske grofice ubijeno je 138 žena: Kakvu mračnu tajnu je krio ovaj ozloglašeni posjed?

Darja Nikolajevna Saltikova je bila grofica, zemljoposjednica, uvažena članica ruskog plemstva i – surovi serijski ubica.

Darja Nikolajevna Saltikova poznata i pod nadimkom Saltičiha, bila je plemkinja iz Moskve, koja je ubila više od 100 sluga tokom XVIII vijeka.

Saltikova je uživala da muči i maltretira podanike na svom imanju, posebno žene i mlade djevojke, od kojih su neke imale samo 10 godina.

Ništa tokom njenog odrastanja nije ukazivalo da bi jednog dana mogla da čini surove zločine. Bila je, za ono vrijeme, tipična mlada žena, čak veoma religiozna, a znatne sume je davala dobrotvornim organizacijama i manastirima.

Bila je veoma mlada kada se udala za Gleba Saltikova, sa kojim je imala dva sina. Kada joj je muž umro, Saltikova, koja je tada imala samo 26 godina, postala je veoma bogata. Nasljedila je njegov novac i imanje na kom je živjela sa sinovima i oko 600 kmetova.

Sve je naizgled teklo uobičajenim ritmom, sve dok do ruskih vlasti nije stiglo obavještenje o neuobičajeno velikom broju ljudi, a naročito žena, koji su umrli tokom rada na njenom posjedu. Dugo su bili ignorisani svi koji su pokušali da je optuže za bilo koji zločin. Titula grofice i bliska prijateljstva sa članovima dvora su joj godinama pomagali da bez posljedica zlostavlja žene i djecu na svom imanju.

Postala je nezaustavljivi serijski ubica. Tada su njeni podanici svoj slučaj izložili samoj carici Katarini Velikoj.

Kada je Saltikova počela da ubija?

Nakon smrti svog muža, Saltikova je počela da se viđa sa Nikolajem Tjučevim, unukom poznatog ruskog pjesnika. Međutim, njen ljubavnik se oženio mlađom ženom, zbog čega je pokušala da ga ubije. Naredila je kmetovima da mu zapale kuću. Međutim, oni su ga upozorili, a Tjučev bio prinuđen da pobjegne iz Moskve.

Darja Saltikova je tada sav svoj bijes usmjerila ka svojim podanicama. Sve žene je vidjela kao suparnice kojih se trebalo riješiti. Među ženama koje je ubila bile su i trudnice, majke i djevojčice.

Mučila ih je na različite načine, lomila im je kosti, zimi ih je bez odjeće ostavljala napolju ili ih je polivala ključalom vodom. Sluškinje je gađala svime što bi joj došlo po ruku ili šibala sve dok ne izvrše zadatak onako kako ona smatra da treba. Muškarce je kažnjavala tako što bi im ubijala supruge.

Kasniji istoričari koji su se bavili slučajem Darje Saltikove smatraju da je ona bila sadista i da je uživala u poniženju i nanošenju bola svojim podređenima.

Niko nije mogao ni da nasluti u kojim razmjerama se dešavalo mučenje na njenom imanju. Sve dok 1762. godine, dva kmeta nisu otputovala u Sankt Peterburg da mole caricu Katarinu II da ih spase. Jedan od muškaraca koji je izašao pred caricu imao je tri žene, i sve tri su stradale od ruke Saltikove.

Carica je naložila da Visoka škola pravde istraži zločine Saltikove, što je uključivalo ispitivanje svjedoka i zapisa sa imanja. Šest godina kasnije, Saltikovoj je javno suđeno za zločine i ubistva svojih sluškinja.

Osuđena je na doživotni zatvor 1768. godine, nakon javnog premlaćivanja na Crvenom trgu u Moskvi. Uspjela je da izbjegne smrtnu kaznu, najvjerovatnije zbog svog statusa zemljoposjednika, pa su prema tadašnjem zakonu o feudalnim posjedima i kmetovi smatrani njenom imovinom. Bila je vezana lancima za platformu i primorana da nosi znak oko vrata sa natpisom: “Ova žena je mučila i ubijala”.

Saltikova je poslata na služenje kazne u Ivanovski manastir u Moskvi nakon što je priznala krivicu za ubistvo 138 sluškinja. Zbog svojih zločina bila je okovana u podzemnoj tamnici manastira i držana u mraku 11 godina. Kasnije je prebačena u prostoriju sa jednim prozorom.

Saltikova je u manastiru provela 33 godine prije nego što je umrla u 71. godini, 27. novembra 1801. godine.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti