NA BALKANU LAKO USPIJEVA: Od jednog zasada ove biljke zarađuje se narednih DVADESET godina

Podorica Šamatić iz Šapca pionir je u proizvodnji miskantusa, slonove trave ili kineskog šaša, biljne mase koja je odličan energent

risom1

Prve rizome za zasnivanje zasada miskantusa Jovan Šamatić uvezao je iz Austrije, da bi porodici obezbjedio jeftiniji ogrijev i više mogućnosti za zaradu. Proizvodnja je, kaže, slična kukuruzu. Nije potrebno kvalitetno zemljište. Jedine obaveze su prva sjetva i košenje svakog proljeća, a prihod je obezbjeđen za narednih dvadeset godina.

Ulaganjem hiljadu do hiljadu i po eura godišnje vi 20 godina koristite zemljište bez ikakvog ulaganja. Na rizomima je zarada još veća. Na jedan metar kvadratni zasadite jedan ovakav rizom i poslije tri-četiri godine imate 250 do 300 rizoma što znači da ste 250 puta uvećali prihod – kaže Šamatić.

risom2

Sa jednog hektara Šamatići dobiju 20 tona suhe biljne mase. Sve što proizvedu, prodaju poznatom kupcu i planiraju da prošire plantažu. Od miskantusa se pravi pelet ili briket čija je kalorijska vrijednost ista kao ogrijevnog drveta. Šamatići tvrde da se od jednog hektara miskantusa mogu grijati četiri prosječna domaćinstva u sezoni.

Jovan dodaje da miskantus može da gaji svaki naš proizvođač, jer ne zahtjeva posebnu mehanizaciju, niti ulaganje, a primjena je velika, posebno u razvijenim zemljama.

Mi ga koristimo za grijanje, a primjena je velika: koristi se kao zamjena za proizvodnju plastike, za mineralna ulja, za izolaciju kuća, u auto-industriji za instrument table, branike, volane – kaže Jovan Šamatić.

Od ove neobične trske planeta ima još jednu korist, jer ona popravlja kvalitet kontaminiranog i zabarenog zemljišta.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti