ZA RODITELJE: Dijete će vas poslušati ODMAH uz pomoć ovog trika!

Roditeljstvo nije lako, ali ova rečenica je u stanju da natjera vaše mališane da vas poslušaju.

child1

Postići da vas dijete sluša pravi je izazov za svakog roditelja. Dok jedni roditelji podmićuju djecu, drugi kažnjavaju ili ponavljaju neprestano jedne te iste stvari, a većina se odlučuje za podizanje tona, evo što morate imati na umu kada dijete želite da “natjerate” da vas sluša.

Unaprijed morate znati koji je vaš cilj

Nije dovoljno da se dijete pravi da vas sluša, cilj bi trebao biti da dijete čuje i shvati šta mu želite poručiti. Razlika je velika.

Važno je da govorite djetetu tek kada primijećujete da imate njegovu punu pažnju. U suprotnom ne očekujte da dijete doživi ono što mu govorite.

Dajte djetetu dovoljno vremena

Ako imate nešto važno da kažete svom djetetu, a ono se trenutno igra, ne očekujte da svoju pažnju u jednoj sekundi preusmjeri na vas. Dajte djetetu dovoljno vremena da skrene pažnju na vas. Zaustavite crtani ili ga pozovite sa strane ako se igra u grupi. Odraslima je takođe potrebno nekoliko trenutaka da se prebace s jedne aktivnosti na drugu, stoga budite strpljivi s djetetom.

Razgovor nema previše smisla dok dijete plače

Dijete neće čuti ništa što mu želite poručiti ako razgovarate s njime dok je vrlo nervozno, ljuto, tužno ili plače. Važno je pričekati da se dijete umiri, pa tek tada razgovarati.

Govorite polako

Ako rečenice izgovarate bez pauze, ubrzano govoreći i nervoznim tonom, dijete će vrlo brzo izgubiti misao koju mu želite poslati. Tada više neće moći da prati šta zapravo želite. Umjesto toga povremeno dijete upitajte između rečenica razumije li što mu govorite.

Obratite pažnju na govor tijela

Djetetov govor tijela jasno će vam dati do znanja doživljava li vas dijete uopšte, ali će tako i dijete nešto iščitati iz vašeg govora tijela. Ako sve radite u žurbi i bez previše ličnog pečata, dijete će misliti da vam nije stalo do toga.

Ne prilagođavajte glas situaciji o kojoj razgovarajte, budite objektivni, gledajte dijete u oči i budite i sami svjesni onoga što govorite i poruke koju dijete treba da shvati.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti