MOKELE-MBEMBE: Drevno čudovište iz sliva rijeke Kongo

Vodozemac koji navodno živi u slivu rijeke Kongo, ponekad se opisuje kao živo biće, ponekad kao misteriozni entitet s drugog svijeta.

Duboko u slivu rijeke Kongo, skriveno u zabačenim šumama i riječnim rukavcima, živi stvorenje o kojem se priča vijekovima. To je neuhvatljivo čudovište sa dugim, zmijastim tijelom i kratkim nogama. Vjerovatno je da legende o ovom stvorenju datiraju još iz predkolonijalnih vremena ali su ih evropski istraživači prvi put čuli tokom svojih ekspedicija u sliv rijeke Kongo.
Iako su ovi rani istraživači svoje nalaze držali u tajnosti, proširio se glas o čudnim stvorenjima na koja su naišli. S vremenom su među lokalnim plemenima počele kružiti priče koje su opisivale čudno čudovište koje je živjelo u njihovom području: Mokele-mbembe. Viđenja ovog kriptida nastavljaju se do danas, što potragu za ovim stvorenjem čini jednom od najuzbudljivijih kriptozooloških potraga današnjice.
Mokele-mbembe ili na afričkom lingala jeziku “onaj koji zaustavlja tok rijeka”, je entitet koji navodno živi u vodi u slivu rijeke Kongo, ponekad opisan kao živo biće, ponekad samo kao misteriozni entitet.

Kriptid je opširno dokumentovan u lokalnom folkloru kao tijelo nalik slonu s dugim vratom i repom i malom glavom. Ovaj opis odgovara opisu malog sauropoda. To ovoj legendi daje kredibilitet, pa kriptozoolozi i dan danas traže Mokele-mbembe u nadi da je riječ o reliktnom dinosaurusu. Za sada, zabilježeno je samo nekoliko viđenja, video zapisa lošeg kvaliteta snimljenih iz daljine i nekoliko fotografija – koji predstavljaju dokaz za postojanje Mokele-mbembe.

Crtež Mokele-mbembe i njegovo poređenje sa čovjekom iz afričkog plemena. Oni koji su čuli ili koji su navodno vidjeli ovo biće opisuju ga kao velikog četveronožnog biljojeda s glatkom kožom, dugim vratom i jednim zubom, za koji se ponekad kaže da je rog. © Wikimedia Commons

Možda među najuvjerljivijim dokazima je prijavljeno ubistvo Mokele-mbembea. Velečasni sveštenik, Eugene Thomas iz Ohaja, SAD, ispričao je Jamesu Powellu i dr. Royu P. Mackalu 1979. godine priču koja je uključivala navodno ubistvo Mokele-mbembea u blizini jezera Tele 1959. godine.

Thomas je bio misionar koji je služio u Kongu od 1955. godine, a i sam je tvrdio da je imao dva bliska susreta. Rečeno mu je da su starosjedioci plemena Bangombe koji su živjeli u blizini jezera Tele izgradili veliku ogradu sa šiljcima u pritoci Telea kako bi spriječili Mokele-mbembe da ih ometa u njihovom ribolovu.

Mokele-mbembe je ipak uspio da se probije kroz ogradu, iako izranjavan šiljcima, a domoroci su ga tada usmrtili. Kako piše William Gibbons:

Pastor Thomas je takođe spomenuo da su dva pigmeja oponašala krik životinje dok je bila napadnuta i probodena kopljem … Kasnije je održana slavljenička gozba tokom koje su dijelovi životinje kuhani i pojedeni. Međutim, oni koji su učestvovali u gozbi na kraju su umrli, bilo od trovanja hranom ili od prirodnih uzroka.

Iako postoji nekoliko teorija koje okružuju neuhvatljivo čudovište Mokele-mbembe, njegov fizički opis ostaje uglavnom dosljedan, s obzirom na različite priče i vremena. Ostaje priča da u ovom udaljenom dijelu svijeta, biće poput dinosaurusa vreba u rijekama i lagunama, štiteći ih od ljudskog prisustva.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti