Misteriozno i jezivo: Djevojčica (12) je sahranjena sa pticom u ustima

Kostur djevojčice, sahranjene s jednom ili više zeba u ustima, otkriven je u pećini Tunel Wielki u Poljskoj još 60-ih goduna 20. vijeka.

Radiokarbonska analiza datirala je pronađene posmrtne ostatke u 17. vijek. Ovakvo sahranijvanje u pećinama u vrijeme ranomodernog doba nije bilo uobičajeno, naročito ne s pticom u ustima i ovo je do sada jedini takav zabilježeni slučaj.

Naučnici sa Univerziteta u Varšavi su analizirali djevojčicine kosti i ustanovili da je riječ o djetetu u dobi između 10 i 12 godina. Daljnje analize pokazale su da je djevojčica bila bolesna i da je bolovala od poremećaja metabolizma.

Kći vojnika ?

Njezin DNA pokazao je da je ona možda porijeklom s područja Poljske, Finske ili obližnje Karelije. Istorijski podaci pokazuju da je sredinom 17. vijeka područje na kojem je nađeno tijelo djevojčice, zauzimala vojska švedskog kralja Karla X. Gustava. Ovaj je švedski kralj proširio granice Švedske i zemlju pretvorio u veliku vojnu silu. Osim s Poljskom ratovao je i sa Danskom i Rusijom.

U njegovoj su vojsci bili vojnici s područja Finske i obližnje Karelije. Ovdje je bilo podosta vojske koju su obično pratile porodice pa su možda to ostaci djeteta nekog od vojnika, koje je bilo u očevoj pratnji. Neki zapisi iz Karelije potekli iz 19. vijeka svjedoče o tradiciji koja je nalagala da ljudi koji umru u šumi trebaju biti tamo i pokopani. U blizini pećine je i dvorac Ojców koji je bio dio odbrambenog sistema, a koji je štitio južni dio poljske granice i moguće je da je djevojčica tamo živjela zajedno s vojskom i njezinom brojnom pratnjom.

“Ptice povezane s dušama”

Ptice se u brojnim kulturama povezuju s dušama. Njihova sposobnost letenja može se tumačiti i kao način lakšeg napuštanja ovog svijeta i u tom kontekstu ptica je možda trebala pomoći djevojčicinoj duši da lakše ode. Kod Kelta je bilo rašireno vjerovanje u reinkarnaciju u kojoj su glavnu ulogu imale ptice.

Zagonetka o načinu na koji je djevojčicino tijelo završilo u pećini, i to s jednom ili više ptica u ustima traži još podosta istraživanja koja će, nadajmo se, ponuditi i konkretnije odgovore od postojećih.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti