Misterija uranijumske kocke iz nacističkog nuklearnog programa

Stručnjaci Pacifičke sjeverozapadne nacionalne laboratorije u državi Washington utvrđuju porijeklo misterioznih uranijumskih kocki u američkim laboratorijama kao i da li su bile dio nacističkog nuklearnog programa.

Nacisti su od 1939. do 1945. godine imali sopstveni program za razvoj nuklearnog oružja.

Postojale su dvije istraživačke grupe, jednu je vodio Werner Heisenberg, a drugu Kurt Diebner, koji je osmislio i napravio nuklearne reaktore u nadi da će razviti atomsku bombu.

Poslije rata, mnoge od kocki korištenih u nacističkim eksperimentima završile su u SAD, gdje su raspoređene po univerzitetima i privatnim centrima, kroz formalne i neformalne kanale.

Stručnjaci sumnjaju da je u nacističkim reaktorima bilo između 1.000 i 1.200 kocki, ali se za tek 12 zna gdje su danas. Sada američki naučnici žele da saznaju porijeklo jedne od njih u državi Washington, kao i nekolicine drugih.

“Nismo sigurni da kocke potiču od njemačkog programa, pa moramo prvo to da utvrdimo. Onda želimo da uporedimo različite kocke i klasifikujemo u skladu sa istraživačkim grupama koje su ih napravile”, kaže John Schwantes iz Američkog hemijskog društva.

Njemački naučnici su se fokusirali na nuklearnu fisiju, proces koji uključuje destabilizaciju teškog nukleusa bombardovanjem neutronima, čime se jezgro raspada oslobađajući energiju.

Heisenbergova grupa se nadala da će uspjeti da podstakne uranijum uronjen u tešku vodu i stvori plutonijum koji bi se koristio za atomsku bombu.

Kocke nacističkog reaktora, stranice 5 centimetara, uronjene su pod vodu viseći na kablovima. Srećom, nacistički dizajn nije uspio.

Onda im je vrijeme isteklo. Britanske i američke trupe konfiskovale su uranijumske kocke iz eksperimenta i oko 600 poslali nazad u SAD.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti