Misterije arheologije: Tisulsko nalazište sa savršeno očuvanim sarkofagom i tijelom prelijepe princeze

Ta priča počinje davne 1969. godine. Radnici rudnika uglja u blizini sela Ržavčik iz regije Tisul započeli su svoj radni dan kao i obično. Sve dok jedan od rudara nije primijetio nešto neobično u sredini šava. Pokazalo se da je riječ o sarkofagu izrađenom od materijala sličnog mramoru. Radove je odmah obustavio voditelj radilišta.

tisul1

Otkriće se odlučilo povući na površinu. Dan je bio jasan. Sunčeva toplina brzo je otopila kit, pričvršćujući poklopac za grobnu komoru. Jedan od radnika naglo je odlučio probati viskoznu tekućinu po ukusu (sedam dana kasnije poludio je, a onda umro). Zadržavanje znatiželje bilo je teško i uskoro je otvoren sarkofag.

 Uspavana princeza

Sarkofag je bio ispunjen plavkastom tekućinom s ružičastim sjajem. Na dnu je ležala mlada žena. Činilo se kao da mirno spava, ali kako je to moguće unutar mramornog bloka?

Žena je bila nevjerojatno lijepa, poput princeze koja je potekla sa stranica drevnih ruskih bajki. Godinama poslije je dobila nadimak – princeza iz Tisula. Svojim izgledom odgovarala je tipičnom opisu istočnih Slavena. Tanke crte, duga plava ispletena kosa i najneobičnije, široko otvorene plave oči.

Haljina na njoj takođe je bila dio kneževske garderobe. Čipka se spuštala ispod koljena, a kratki rukav je bio ukrašen elegantnim vezom s cvjetnim motivima. Na čelu glave bio je još jedan tajanstveni objekt – mala crna kutija, naizgled metalna, veličine modernog mobilnog telefona.

Čudesna tekućina

Voditelj radilišta je upoznao vladu o pronalasku. Prije dolaska naučnika, gotovo svi stanovnici Rzhavchika uspjeli su ispitati tajanstvene artefakte.

Odlučeno je poslati sarkofag u Naučni centar u Novosibirsku. Kako bi se olakšao transport iz sarkofaga ispuštena tekućina. Ljepotica je odmah počela crniti, a čarobna voda je vraćena nazad. Čudesno, žena se ponovno transformisala, svo crnilo je nestalo, a u lice joj se vratilo rumenilo.

Naučna senzacija

Pokazalo se da je pronađeni Tisula sarkofag stariji od dinosaurusa, njegova dob je bilaoko 600-800 miliona godina.

Naučnici nisu mogli identifikovati tačan sastav veličanstvene dekoracije princeze. Formula magične tekućine takođe je ostala misterija. Bilo je moguće izolovati samo komponente drevnih vrsta bijelog luka. Mala metalna kutija u takođe je ostala zagonetka.

Stanovnici su čekali na senzacionalne vijesti.  Ali … u lokalnim novinama pojavila se samo mala bilješka od nekoliko rečenica. “Pronađen drevni relikt visoke iatorijske vrijednosti.” I to je sve …

Razvoj događaja

Izgledalo je kao da je interes naučnika za ovu priču izblijedio. Zapravo, pronalazak iz Tisula uključen je u kategoriju klasifikovanih materijala, koji nisu namijenjeni široj javnosti. Kada se uzbuđenje među mještanima smanjilo, iskopavanja su nastavljena.

Sve je bilo u strogoj tajnosti. Kako je kasnije rekao bivši pukovnik KGB-a, stvoren je trostruki kordon. Ljudi u uniformama stalno su krstarili ulicama malog provincijalnog sela. Nikada ranije iskopavanja u Rusiji nisu čuvana sa tolikom vojskom.

Prema podacima koji su se pojavili kasnije, pronađena su još dva sarkofaga. Drevni ukopi bili su potpuno identični prvom otkriću. Mještani su vidjeli samo helikoptere kako odlaze.

Iznesena je verzija da su grobovi napravljeni prije karbonskog razdoblja, kada je vegetacija dominirala Zemljom. Bili su čuvani u kriptama usred guste šume. Drvena kripta se srušila i milionima godina postala dio uglja.

Istina ili fikcija

Da se ovakva priča sada dogodila, svjedoci bi uspjeli snimiti princezu i objaviti fotografiju ili video na internetu. Ali samo su bili samo radnici, rudaru, na svom poslu. Neke informacije su ipak procurile, ali su novinari koji su ih objavili uskoro otpušteni s posla.

Spas od hladnoće

Moguće je da je u predglacijalnom razdoblju rođena princeza Tisula. Civilizacija, iako je bila naprednija od naše, još uvijek nije mogla podnijeti prirodu. Sarkofag s tekućinom bio je namijenjen umjetnoj injekciji u anabiozu s naknadnim oživljavanjem. Ali nešto je pošlo po zlu i nije bilo moguće potpuno oživljavanje.

Od tada je prošlo više od jednog ledenog doba, došlo je do značajnog pomaka kontinentalnih ploča. Tragovi ove drevne civilizacije ostali su duboko u utrobi zemlje. Usput, tu i tamo, u naslagama uglja nalaze se kosturi modernog tipa, ekseri, pa čak i metalne posude.

Izvor: hr.sodiummedia.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti