Misterija ‘Ourang Medan’: Kakav užas se desio na ovom holandskom teretnom brodu?

Niko ni danas nakon 70-ak godina ne zna kako je i zašto umrla kompletna posada i zašto su se ukočili

Priča koja slijedi se prepričava decenijama pa iako nedostaje mnogo detalja i ključnih informacija, mnogi vjeruju da je istinita i da ovu misteriju tek treba riješiti.
Bio je to jasan, sunčan dan ili u junu 1947. ili u februaru 1948. godine – obzirom da su informacije kontradiktorne. Svi brodovi koji su plovili između Sumatre i Malezije kroz moreuz Malaka primili su odjednom signal poziva u pomoć. Signal kao da se pojavio niotkud.
Najbliži brod ‘Silver Star’, promijenio je smjer i odmah krenuo prema mjestu za koje su navigacioni oficiri odredili prema koordinatama, kao mjesto nesreće. Poziv u pomoć, ubrzo su shvatili, dolazio je s holandskog teretnog broda SS Ourang Medan, što znači “Čovjek iz Medana” na malajskom jeziku koji se govori u Indoneziji.
Članovi posade ‘Silver Stara’ ubrzo su u daljini spazili brod. Kad su mu prišli bliže, izgledalo je da je posada već ubijena, mrtva. Kapetan ‘Silver Stara’ pokušavao je uspostaviti radio-vezu s posadom, no, niko se nije odazivao. A onda su mu prišli bliže i dio svoje posade poslao je s pomoćnim čamcem da izvidi šta se događa. Ono što ih je dočekalo na palubi i ispod nje, navodno ne bi stalo ni u najgori horror.

 

Nijedan čovjek nije bio živ, pripovijedaju se priče, samo leševi razbacani po palubi broda. Svi su imali grimase koje su govorile da su pretrpjeli neku strašnu agoniju, ali nije bilo znakova borbe niti su bili ranjeni. Brod je bio čitav, ali ljudi su imali širom otvorena usta i oči i kao da su pružali ruke prema nekom ili nečem, te vrištali od boli ili straha.

Unutar broda bile su iste scene. Kapetanovo tijelo pronađeno je na komandnom mostu. Svaki član posade bio je tačno tamo gdje je trebao biti. Čak su i inžinjeri umrli u potpalublju pored motora, a radio operater koji je uputio posljednji signal za pomoć stajao je ukočen kraj telegrafa s rukom pričvršćenom za aparat.
Užasnuta ekspedicija sa ‘Silver Stara’ ubrzo je napustila brod predlažući da ‘Ourang Medan’ otegle u najbližu luku. No čim su kročili na svoj brod, ‘Ourang Medan’ ispustio je čudan zvuk i odjednom ga je raznijela snažna eksplozija. Podigla ga je iz vode i ubrzo potopila.

Ni danas niko ne zna šta se tačno dogodilo s posadom i ovim brodom. Neki tvrde da je brod prevozio biološko oružje, pa je vlada htjela zamesti tragove. Drugi tvrde da je to bio krijumčarski brod koji je prevozio nitroglicerin ili kalijev cijanid, treći tvrde da se iz pukotine ispod broda pojavio metanski oblak … Apsurd je to što o ovom događaju nisu ostali dokazi. Ni jedan zapis ne spominje brod po imenu ‘Ourang Medan’, niti postoji ijedna službena evidencija koja se odnosi na incident.

Takođe, brod ‘Silver Star’ je postojao, ali u to vrijeme bio je u vodama oko Brazila. Iako su svi tvrdili da je sve izmišljotina, jedan izvor spominje da je brod prevozio ‘neregistrovani teret’ i da je većinu posade usmrtio dim koji je procurio iz spremnika.
Ukratko, misterija broda ‘Čovjek iz Medana’ nikada nije do kraja riješena.
Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti