Misterija kazahstanskog naslijeđa: Drevni rukopis sa koricama od LJUDSKE KOŽE

Drevni latinski rukopis iz Kazahstana, sa koricama od ljudske kože, obavijen je velom misterije.

Istorija uvijek ima način da nas iznenadi svojim fascinantnim i ponekad sablasnim aspektima. Jedan od misterioznijih i jezovitijih predmeta je drevni latinski rukopis pronađen u Kazahstanu, čije su korice napravljene od ljudske kože. Ono što je još intrigantnije je da je do sada dešifrovan samo mali dio njegovih stranica. Stoga je rukopis bio predmet mnogih spekulacija i istraživanja tokom godina, ali je i dalje obavijen velom misterije.
Rukopis, za koji se smatra da ga je 1532. godine napisao stari latinski notar Petrus Puardus iz sjeverne Italije, ima 330 stranica, ali je do danas dešifrovano samo njih 10. Prema izvještaju Daily Sabaha , rukopis je donirao privatni kolekcionar Muzeju rijetkih publikacija Nacionalne akademske biblioteke u Astani, gdje je izložen od 2014. godine.

Prema riječima Möldira Tölepbaya, stručnjaka u Odjeljenju za nauku Nacionalne akademske biblioteke, knjiga je ukoričena koristeći zastarjeli metod povezivanja knjiga poznat kao antropodermički uvez. Ova metoda je koristila ljudsku kožu u procesu vezivanja.

Na koricama rukopisa obavljena su neophodna naučna istraživanja, koja su zaključila da je u njegovom stvaranju korištena ljudska koža. Nacionalna akademska biblioteka poslala je rukopis specijalnom istraživačkom institutu u Francuskoj na dalju analizu.

Uprkos tome što prve pročitane stranice ukazuju na to da rukopis može sadržavati opšte informacije o finansijskim transakcijama kao što su krediti i hipoteke, ostatak sadržaja knjige ostaje misterija. Nacionalna akademska biblioteka ima skoro 13.000 rijetkih publikacija, uključujući knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Postoji mnogo misterije oko sadržaja rukopisa i svrhe korištenja ljudske kože kao omota. Takvo otkriće baca novo svjetlo na drevne prakse i upotrebu ljudskih ostataka u istorijskim artefaktima. Važno je da se ulože napori na dešifrovanju rukopisa, jer se smatra da ima potencijal otkrivanja vrijednih uvida iz prošlosti. Značaj ovog artefakta se ne može potcijeniti i on služi kao dokaz o (čudnom) bogatstvu kazahstanskog kulturnog naslijeđa.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti