Meteori: “Lebdeći” manastiri smješteni na visokim stijenama

Meteori se nalaze se u centralnoj Grčkoj i predstavljaju jedan od najznačajnijih kompleksa pravoslavnih manastira

Kompleks manastira Meteori, pravo je čudo arhitekture. U prevodu sa grčkog Meteora znači “lebdeće kamenje”, a manastiri smješteni na stijenama – stubovima koje su već same po sebi pravo čudo prirode, upravo i odaju takav utisak – kao da lebde.

Manastiri na stijenama oslikavaju baš ono što su monasi srednjeg vijeka, koji su crkve i izgradili, i tražili – mir i “savršenu tišinu”.

Manastiri su građeni od četrnaestog do sedamnaestog vijeka i do kraja tog razdoblja bilo ih je ukupno 26, od kojih je do danas sačuvano svega pet. Grupa manastira Meteora igrala je veoma značajne uloge kroz različite periode grčke ustorije, čuvajući grčki jezik i kulturu.

Od pet sačuvanih manastira, dva su muška, a tri ženska, a grupu manastira čine: manastir Svetog Stefana (Agios Stefanos), manastir Svete Trojice (Agia Triada), manastir Veliki Meteori (Megalo Meteoron), Varlam (Varlaam) i manastir Rusanu (Roussanou).

Manastir Veliki Meteor ili Preobraženjski manastir glavni je i najveći manastir iz grupe manastira koji pripadaju kompleksu Meteori i nalazi se u blizini grada Kalambake. Izgrađen je u atonitskom stilu u obliku krsta, sa dvanaestostranom kupolom i konhama.

Manastir Varlam drugi je najveći manastir u kompleksu Meteora. Izgrađen je 1541., a oslikan 1548. godine. Crkva je posvećena Svim Svetima, i izgrađena je takođe u atonskom stilu upisanog krsta sa kupolom.

Manastir Svetog Nikole Anapauskog, sagrađen u šesnaestom vijeku, ima malu crkvu koju je 1527. godine oslikao poznati kritski slikar Teofan Krićanin.

Manastir Svetog Stefana jedini se ne nalazi na litici, nego na ravnici, što ga je i učinilo dostupnim za granatiranje tokom Drugog Svjetskog rata. Međutim, nekoliko godina po završetku rata, monahinje su ga preuredile i danas je on ženski manastir.

Manastir Rusanu ili manastir Svete Varvare smješten je nešto niže u odnosu na druge manastire Meteora. Do njega se dolazi preko mosta koji je prvobitno bio izgrađen od drveta, a tek kasnije i od čvršćih materijala. U manastiru Rusanu monahinje čuvaju mošti svetiteljke Varvare, veoma značajne u srednjevjekovnoj istoriji.

Manastir na samom vrhu stijene je manastir Svete Trojice izgrađen 1457. godine. Zbog svog položaja predstavlja najkarakterističniju sliku Meteora – veličanstevena stijena sa manastirom na vrhu, a u pozadini dolina rijeke Pinios sa lebdećim vrhovima planinskog lanca Pindos i njegovim gustim šumama i strmim padinama.

Meteori su na listi svjetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti