CHINCHORRO CIVILIZACIJA: Skeniranje će otkriti tajne najstarijih svjetskih mumija koje su 2000 godina starije od egipatskih

Čileanski naučnici se nadaju da će uz pomoć moderne medicinske tehnologije uspjeti da otkriju kako bi izgledale najstarije mumije na svijetu kad bi bile žive.

Prije više od 7000 godina Chinchorro ljudi, drevna civilizacija sa prostora današnjih država Peru i Čilea, su balzamovali svoje mrtve, a 15 mumija je odneseno u Santjago gde će biti ispitivane DNK analizama i kompjuterski skenirane.

Chinchorro su bili lovci i bavili su se i ribolovom, a živjeli su na pacifičkoj obali južne Amerike, na ivici Atacama pustinje. Ovaj narod je među prvima krenuo sa mumificiranjem mrtvih ljudi, a neke od njihovih mumija datiraju i do 7000 godina unazad.

Petnaest mumija, uglavnom djece i beba, će u Santajgu biti pregledane skenerima, a uz pomoć visoke tehnologije, naučnici će pokušati da rekonstruišu mišiće i crte lica.

– Želimo da ih “oživimo” i da vidimo kako su izgledale – rekao je Marcelo Galvez, šef radiologije na klinici u Santjagu.

Istraživači se nadaju da će uspjeti da otkriju više o tome kako je ovaj narod mumificirao svoje mrtve.

Chinchorro su najvjerovantije dobro razumjeli ljudsku anatomiju, što se pretpostavlja zbog toga što su dosta pažljivo uklanjali mišiće i kožu pokojnika.

Uz pomoć drveta, gline i biljaka oni su oko skeleta rekonstruisali tijela, a zatim vraćali kožu nazad, dodavajući usta, oči i kosu i stavljajući masku preko lica.

Kako navodi Veronica Silva iz čilenaskog Nacionalnog istorijskog muzeja, na mumifikaciju su Chinchorro ljudi gledali kao na jedan intiman proces.

Svaka mumifikacija je bazirana na osnovnom procesu, ali opet svaka pokazuje i kako je metod vremenom napredovao. Oko 180 mumija ovog naroda su pronađene dosad od 1903. godine.

Sve su nađene napolju, u blizini plaža, što pokazuje da oni nisu pravili neke posebne građevine nalik na grobnice za svoje mrtve. U stvari, osim mumija ovaj narod nije ostavio ništa drugo iza sebe.

Chinchorro mumije datiraju preko 7000 godina unazad, a to je čak 2000 godina prije početka mumifikacije u Egiptu.

Iznenađenja na početku istraživanja nisu izostala, pa je tako uz pomoć skenera otkriveno da najmanja mumija od svih 15, koje su na istraživnaju, uopšte nije mumija.

– Nije bilo koštane strukture unutar nje, to je bila samo figurica zapravo, koja je eventualno predstavljala nekog pojedinca – navela je Silva.

Istraživači se nadaju da će uz pomoć DNK analize kose i kože uspjeti da pronađu genetsku vezu između Chinchorro naroda i današnjih ljudi.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti