Melodija sa Nokije nije nastala slučajno i krije zanimljivu priču

Osim što je imala nevjerovatno izdržljivu bateriju i nesalomivu masku, “Nokia” je ostala upamćena i po tonovima klavira kada vas neko pozove. Ako ste je igrom slučaja zaboravili, znajte da iza nje postoji interesantna priča.

nokia1

Poznati “Nokia tune” koji biste čuli svaki put kad biste upalili telefon, zapravo je isječak iz kompozicije Gran Vals (kako se originalno i zvao na Nokijinim telefonima) španskog kompozitora i gitariste Franciska Tarege, koja je nastala 1902. godine.

The Next Web piše da nije samo Španac zaslužan za legendarni ringtone, već da je isječak koji je koristila Nokia zapravo nastao prema trosekundnom isječku Šopenove skoro pa istoimene kompozicije Grand Valse, prema kojoj je zatim Fransicko napravio svoju verziju.

Kada su birali muziku za mobilne telefone nastale 1993. godine, tvorci Nokie tražili su i kompoziciju koja je javno dobro, odnosno na koju više niko nema autorska prava, a prema evropskim zakonima to se događa 70 godina nakon autorove smrti. Poslušajte i obratite pažnju na akord na 0:12

Tarega je umro 1909. godine što je bio jedan od ključnih razloga zašto su se Finci odlučili baš za njegovu kompoziciju.

Nokia Tune se prvi put pojavio na modelu Nokia 2110 koji je izašao 1994. godine, a bio je predstavljen jednostavno kao Ringtone 7, prikazujući se samo kao jedan od sasvim normalnih tonova. Nokia je pomenuti ringtone uz dodatne audio obrade, koristila i na svim svojim kasnijim modelima, te je ton postao njen zaštitni, prepoznatljivi znak.

Izvor: noizz.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti