Masovna vanzemaljska otmica ili napad čudovišta: Šta se desilo sa selom Inuita na sjeveru Kanade?

Njihovo selo nije malo poput igle, pa da može tek tako nestati. Ipak, na krajnjem sjeveru Kanade postojalo je selo Inuita, u blizini jezera Anjikuni, koje je preko noći iščezlo, tačnije ostalo je pusto.

Priče kažu da se davne 1930. godine jedan lovac uputio poznatom stazom ka ovom selu i radovao se toplom obroku i poznatim licima koja će susresti. Kad je stigao na odredište, zaprepastio ga je prizor. Nekoliko desetina Eskima iz ovog sela je – iščezlo.

Njihovi psi su se smrzli i uginuli od gladi, ali ono što je misteriozno jeste što su sve vrijedne stvari nestale osobe ostavile u svojim domovima. Hrana je još bila na stolovima, a oružje naslonjeno pored vrata.

Najbizarnije je što su grobovi predaka ljudi koji su tu živjeli bili navodno ispražnjeni. Unaokolo na snijegu nisu postojali tragovi da su Inuiti negdje otišli. Uprkos detaljnoj pretrazi Kraljevske kanadske policije, niko od žitelja nikad nije pronađen.

Tokom godina, brojne knjige i časopisi su pretvorili priču u urbanu legendu. Jedni tvrde da su misteriozna svjetla na nebu kriva za ovu masovnu “otmicu”, a drugi tvrde da je neka neman istrijebila žitelje i zavila selo u crno.

Inuitima su psi bili poput najboljih prijatelja, pa zato mnogi tvrde da ih ovi Eskimi nikad svojom voljom ne bi ostavili da gladuju do smrti. Uprkos surovom pejzažu sjevera, Inuiti su pronalazili načine da putuju na velike udaljenosti.

Na kopnu i ledu koristili su sanke napravljene od kostiju i drveta koju su vukli psi.

Izvor: aura.ba/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti