MA DA LI JE OVO MOGUĆE?! Uvodi se radna nedjelja od četiri radna dana!

Jedna kompanija je odlučila da, eksperimentalno, proba radnu nedjelju od četiri dana, a efekat je bio višestruko pozitivan.

nedjelja

Odavno istraživanja na ovu temu sugerišu da bi trebalo da se smanji broj sati koje provedemo na poslu, ali, do sada je to ostalo samo na preporukama naučnika. U ovom eksperimentu na Novom Zelandu, radnici su bili sretniji, a produktivnost veća, pa kompanija razmišlja da ovo radno vrijeme ostane.

Upoznajte se sa kompanijom “Perpetual Guardian” koja je organizovala dvomjesečni eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedjeljom. U njemu je učestvovalo 240 zaposlenih koji su dobili mogućnost da više slobodnog vremena provedu van kancelarija. Na iznenađenje mnogih ispostavilo se da je skraćena radna nedjelja dovela do veće produktivnosti, prije svega zbog zadovoljnijih zaposlenih. Kako su znali da ih čeka dodatni slobodan dan, ali i da imaju manje vremena da završe obaveze, rad je bio efikasniji ali i manje stresan. Pokazalo se da kad se prava radnika poštuju, efekat je više nego pozitivan.

CEO kompanije Andres Barnes je za CNN otkrio kako je došao na ideju da proba sa skraćenim radnim vremenom: “To je bila samo teorija, nešto što sam htio da probam kako bih stvorio bolje radno okruženje za svoj tim. Drago mi je da su zaposleni pozitivno reagovali i nadmašili sva očekivanja.”

Prije eksperimenta samo je 54 odsto zaposlenih reklo da uspjeva da balansira privatni i poslovni život. Nakon dvomjesečnog eksperimenta brojka je skočila na čak 78 odsto zadovoljnih! Nivo stresa je smanjen za 7 odsto dok je angažovanost zaposlenih skočila za 20 odsto.

Barnes je dodao da su zaposleni postali produktivniji, jer su provodili manje vremena na društvenim mrežama i aktivnostima nevezanim za posao. Jedan zaposleni je čak rekao da je prestao da gleda poruke koje mu je slala žena, jer je toliko bio skoncentrisan na posao. Nakon toga Barnes je postavio sebi dobro pitanje, koje bi trebalo da sebi postavi svaki menadžer: “Zašto ne bih plaćao rezultate rada? Zašto plaćam dane provedene u kancelariji?”

Zaposleni su inspirisani novom pristupu radu dali svoje prijedloge da stave zastavice na sto ukoliko ne žele da ih neko prekida u radu. Ovaj eksperiment je posebno interesantan za Novi Zeland koji (po svojim visokim standardima) ima problema sa produktivnošću radne snage u odnosu na druge zemlje. Nakon ovakvih pozitivnih efekata, Barnes je predložio upravnom odboru da četvorodnevna radna nedjelja bude zvanično usvojena. Efekat je ovakvog rada je sad jasan – dobijaju se motivisani, odmorni i lojalni radnici koji žele da doprinesu uspjehu kompanije.

Ovakav način rada sigurno će inspirisati mnoge kompanije u svijetu.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti