Lovac na ‘male zelene’: “Snimci NLO-a nisu dokaz da su bili tu”

Seth Shostak iz SETI instituta misli da snimci NLO-a ne moraju imati veze s vanzemaljcima. Isto tako kaže i da nema smisla da putuju s drugog kraja galaksije samo da tu lete oko nas i ništa ne rade

Američka vlada godinama je finansirala program koji je proučavao NLO-e te prikupljao video i audio snimke navodnih neidentifikovanih letjelica. U taj je program ministarstvo odbrane uložilo 22 miliona dolara, a ukinuli su ga prije osam godina. No, Luis Elizondo, vojni obavještajac koji je vodio program nastavio je prikupljati podatke i nakon gašenja, a na kraju je dao ostavku zbog držanja cijelog projekta u tajnosti. On je za CNN rekao kako te letjelice pokazuju karakteristike izvan moći SAD-a ili neke druge zemlje te da vjeruje kako nismo sami. 

No s njim se ne slaže Seth Shostak, astronom iz SETI instituta koji je posvećen potrazi za vanzemaljskim oblicima inteligencije, a i poznat po tvrdnji da ćemo kroz 20-ak godina pronaći vanzemaljce. Rekao je kako ti snimci ne moraju nužno imati veze s vanzemaljcima te da nakon više od 50 godina sličnih dojava i dalje nema dobrih dokaza koji bi potvrdili da se stvarno radi o vanzemaljcima.

Svoju skepsu pojasnio je i čistom matematikom. Naša najudaljenija letjelica, Voyager 1, trebala bi skoro 75.000 godina da stigne do nama najbliže zvijezde koja je udaljena tek 4,2 svjetlosne godine. S druge strane, neka civilizacija, ako postoji, mogla bi znati za nas da je u krugu od 35 svjetlosnih godina oko Zemlje, jer ne šaljemo signale u svemir tako dugo. 

– Jedino kako bi mogli znati da smo tu je da su pokupili signale s naših odašiljača, televizije, radija, radara. No te signale šaljemo tek od Drugog svjetskog rata – rekao je Shostak. Ako su udaljeniji od 35 svjetlosnih godina, nije bilo dovoljno vremena da signali stignu do njih, shvate o čemu se rade i odluče nas posjetiti slanjem letjelica. Uz to ne mogu putovati brzinom svjetlosti ili brže. 

Proširi li se taj krug na 50 svjetlosnih godina tu je samo otprilike 1400 zvjezdanih sistema, što je izuzetno mali broj u svemirskom prostranstvu. Ono što Shostaka još muči je i činjenica da su svi dosadašnji dolasci van logike. Jer zašto bi neko putovao s drugog kraja ovog dijela svemira samo da leti iznad nas i ne radi apsolutno ništa. 

– Malo je čudno da bi vanzemaljci putovali stotinama svjetlosnih godina i da ne naprave ništa – rekao je. 

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti