Legenda o Si-Te-cah: Crvenokosi divovi iz Lovelock pećine (VIDEO)

Godine 1911. rudari koji su radili u Lovelock pećini u Nevadi, kopali su kroz gomile ptičjeg izmeta kada su naišli na velik broj drevnih indijanskih relikvija.

Rudari su brzo zaboravili koji je njihov primarni posao te su nastavili otkopavati bogatstvo koje su pronašli. Ubrzo je uslijedilo još jedno nevjerovatno otkriće – mumificirani ostaci čovjeka visine 198 centimetara koji je imao crvenu kosu.

Pećina se ubrzo pretvorila u arheološko nalazište i drevno groblje. U njoj je pronađen niz nevjerovatnih stvari koje ni dan danas arheolozi ne mogu svrstati u neko istorijsko razdoblje. Među pronađenim stvarima nalazile su se sandale velike 38 centimetara koje su izgledale kao da su pravljene za diva. Pronađen je otisak ruke nalik na ljudsku, no otisak je toliko velik da sasvim sigurno ne pripada normalnom čovjeku.

Prema nekima, ovo nalazište dokaz je postojanja crvenokosih divova koji se spominju u lokalnoj legendi prema kojoj su divovi došli u zemlju na velikim čamcima te pokušali ostvariti prevlast nad lokalnim stanovništvom Paiutima. Oni su pridošlice nazvali su ih Si-Te-Cahs, te su ih na kraju uspjeli potjerati u pećinu i zapaliti.

Izvorna crvenokosa mumija danas je uništena, zbog čega je ovu priču o divovima protjeranim u pećinu, teško dokazati, no postoje i alternativna objašnjenja crvene kose i velikog kostura. Postoje ljudi koji tvrde da su se njihovi preci suočili sa Si-Te-Cahs divovima koji bi mogli biti evropski istraživači koji su mučili domorodački američki narod kojeg su zatekli na mjestu na koje su došli, a potom i skončali svoj život u pećini u Nevadi.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti