Gospođa od sapuna: Istorija jedne od najjezivijih mumija na svijetu

Njenu sudbinu pokušavali su razotkriti vrhunski forenzičari, ali još uvijek nismo ništa bliže pojašnjenju uzroka smrti

Isti, tihi vrisak izobličuje njeno lice više od jednog vijeka. Ruke su joj položene uz tijelo, a pramenovi plave kose padaju iza nje.
Ko je ta misteriozna žena u muzeju Mutter u Philadelphiji? Kada i kako je umrla? Šta moderna nauka može reći o njenoj sudbini?
Jedne noći 2008. godine su radiografi i forenzičari odlučili proniknuti u njene tajne. Koristili su nekoliko vrsta rentgena kako bi što više informacija prikupili u kratkom vremenu što im je na raspolaganju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mütter Museum (@muttermuseum)


Pažljivo su uklonili pokrov od pleksiglasa i postavili su opremu tek nekoliko centimetara od nje. Dobila je svoj nadimak “Gospođa od sapuna” nakon ekshumacije 1875. godine u gotovo mumificiranom stanju. Njeno tijelo se transformisalo rijetkom hemijskom reakcijom u sapunastu materiju nazvanu adipocire ili mrtvački vosak. Mrtvački vosak je žuto-smeđa tvar nalik na vosak koja se stvara u tijelima kada dugo leže u vodi ili vlažnom tlu, a nastaje iz tjelesne masti i tkiva.

“Prolazi sistematski pregled”, komentarisala je 2008. godine kuratorica Anna Dhody za lokalne medije. “Za njeno zdravlje je prekasno, ali nije kasno da mi saznamo nešto više o njoj”, rekla je Dhody.

Stručnjaci su prvo uzeli brzinske slike rentgenom i složili su slike kompletnog kostura. Zatim su iskoristili velike industrijske retngen mašine kako bi pokušali otkriti sve tajne njezine smrti.

Dhody je uzela tri vlasi kose za toksikološke nalaze kojim su pokušali otkriti prisutnost teških metala u organizmu u trenutku smrti. “Koristimo arheo-forenziku. Primjenjujemo moderno shvatanje i moderne forenzičke tehnike na arheološke misterije”, izjavila je Dhody.

Tijelo je pronađeno 1875. godine tokom građevinskih radova u Philadelphiji, a dugo vremena se mislilo da je umrla 1792. godine tokom epidemije žute groznice. Vjerovalo se da je umrla u poodmakloj dobi, da je vjerojatno bila ružna i da nije imala zuba. Međutim, u osamdesetima su prve rentgenske slike pokazale da je gotovo sve što se decenijama mislilo o njoj, gotovo sigurno bilo pogrešno.

“Gospođa od sapuna” nije imala ni četrdeset godina, a umrla je oko polovine 19. vijeka od nepoznatih uzroka. Gerald Conlogue u nekoliko navrata je uzeo rentgenske slike posmrtnih ostataka i pronašao je sedam igala i dva dugmeta. Dvije igle pronađene su na glavi i vjerovatno su držale povez kojim su zatvorena usta prije pogreba, a ostalih pet pronađeno je na tijelu i pretpostavlja se da su držale pogrebni pokrov.

“Igle i dugmad su stvarno pomogli da otkrijemo kada je umrla. Pokazuju da je umrla negdje u tridesetim godinama devetnaestog vijeka, a ne u 18. vijeku”, kazao je svojevremeno Conlogue.

Tačan uzrok i vrijeme smrti vjerovatno nikad nećemo saznati. Mrtvo tijelo “Gospođe od sapuna” izloženo je u muzeju Mutter u Philadelphiji gdje stotine posjetilaca svakodnevno mogu pogledati jednu od najjezivijih mumija na svijetu.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti