KUMMAKIVI, FINSKA: Čudesna stijena stara preko 10.000 godina prkosi svim zakonima prirode (VIDEO)

Skeptici su pohrlili u prirodu da se i sami uvjere u čudo. Jedan naučnik je 1996. godine iznio tvrdnju da postoje slučajevi koji negiraju gravitaciju. Sada se njegovi nalazi istražuju u laboratorijama širom svijeta.

Godine 1996. ruski naučnik Evgenij Podkletnov spremao se da objavi članak u uglednom britanskom časopisu o fizici dokazujući, kako je tvrdio, da postoje slučajevi kada gravitacija može da bude negirana.

Tada su londonske novine objavile njegove zaključke, a skeptici su pohrlili da se i sami uvjere, da vide to čudo. Svi su znali da se ne može petljati sa zakonom gravitacije, jer to je potvrdio i sam Einstein.

Suočen sa kritikom, Podkletonov je povukao svoj rad ali kontroverza nije nestala, jer su njegove nalaze ipak počeli da istražuju u laboratorijama širom svijeta. Uključujući i onu u vlasništvu NASA.

Kummakivi, kako mu sam naziv na finskom kaže, je čudesna stijena. (fin. kummakivi – čudna stijena, čudan kamen). Legenda govori o jednoj priči, a geolozi imaju drugu, onako naučno potkovanu, ali, koja god priča da vam je bliža ili ljepša, svi se slažu u jednom, da ta stijena izgleda prelijepo i neobično.

Svako ko u ovoj  gustoj šumi naiđe na čudesnu stijenu Kummakivi, veoma ga zbuni i iznenadi pogled na nesvakidašnji prizor koji ide dalje od ljudskog razumijevanja.

Ovaj gornji ogromni kamen, sa tako malo površine se oslanja na donji, zaobljen kamen, da jednostavno izgleda kao odlično džinovsko balansiranje na jednom prstu.

Još je čudnije to što su mnogi pokušavali da ga pomjere, ali uzalud. Pretpostavlja se da je postavljen silom glečera tokom ledenog doba, prilikom povlačenja tih masovnih grdosija.

Ova kamena stijena, nema namjeru da padne, a tu je već hiljadama godina … oko 11-12 hiljada godina. Široka je 7 metara a visoka 5. Procjenjuje se da je teška 500 tona.

Naučnici i dalje nemaju objašnjenje za ovaj fenomen idealnog balansa.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti