Grad s najviše munja na svijetu: Mjesto na kojem gotovo svaki dan oko podne pada kiša

U Guinnessovoj knjizi rekorda Bogor je zabilježen kao grad s najviše munja – u jednoj godini munje su se pojavile čak 332 dana!

Između ostalog, razlozi za to su vlažnost vazduha i temperatura koje čine najbolje uslove za pojavu munja. Prosječna vlažnost je 85 posto, a temperatura vazduha 25 Celzijusa. Osim po neobičnom vremenu, Bogor je jedno od najboljih mjesta na Javi za istraživanje lokalne gastronomije.

Čak i stanovnici Jakarte putuju u Bogor kako bi istraživali slasne okuse. Na ulicama grada može se kušati najrazličitiji street food: od mesnih okruglica u bogatim juhama, rolica punjenih ribom i mesom posluženih na listu banane, ražnjića od piletine i janjetine do ledenih pića od egzotičnog voća.

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Bogoru je botanički vrt izgrađen prije otprilike dva vijeka. Tamo možete pronaći preko 6.000 vrsta tropskih biljaka. Samo Botanički vrt svake godine u Bogor privuče više od 60 hiljada turista.

U gradu kiše, munja i predivne prirode možete uživati i u safari parku, iskušati paraglajding ili istražiti kompleks cvjetnih vrtova koji je najveći u zemlji. Takođe možete planinariti, plivati, kampirati, pa čak i jahati, ali u svakom slučaju ako odlučite tamo otputovati, ponesite kabanicu.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti