KOLINDA U PANICI: Cure tajne, dok joj popularnost opada

Kompromitujući mejlovi za hrvatsku predsjednicu na startu izborne kampanje za šefa države.

kolinda-tanjug_620x0

“Jao, Mate, da li je trebalo to da napravimo?”

Ova dilema hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućena njenom bivšem savjetniku Mati Radeljiću pošto je uklonila bistu Josipa Broza Tita iz rezidencije na Pantovčaku navodno je jedan od 200 kompromitujućih mejlova spremnih za objavu, a time i komplikovanje položaja hrvatske predsjednice u želji da osvoji drugi mandat, kada joj ni ankete nisu sklone.

Njen bivši savjetnik, kog je grubo otpustila na zahtjev premijera Andreja Plenkovića, navodno poseduje dokumente koji bi otkrili tajne iz predsjedničke palate, a među njima je i prepiska sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sam Radeljić je poslije odlaska sa Pantovčaka tvrdio da je Vučić sugerisao da Grabar-Kitarovićeva ne govori o “velikosrpskoj agresiji”, kako bi se popravili srpsko-hrvatski odnosi, a da je to Kolinda prihvatila, što je izazvalo burne reakcije krajnje desnice.

Među mejlovima je i onaj koji je hrvatska predsjednica uputila Ivanu Zvonimiru Čičku, predsjedniku Hrvatskog helsinškog odbora, u kom traži savjet kako da se odredi prema ustaškom pozdravu “Za dom spremni”.

Oko toga je Kolinda lutala, prvo tvrdeći da je to stari hrvatski pozdrav, pa ga osudila kao ustaški, da bi u poslednjem razgovoru za krajnje desničarski “Hrvatski tjednik” rekla da nije kompromitujući ako se koristi u odbrani Hrvatske devedesetih.

Radeljić je negirao da je pustio u javnost prepisku sa Kolindom i tvrdi da, bez obzira na to što je zloupotrebila tajnu službu da ga razriješi dužnosti, nikad neće javno objaviti bilo koju komunikaciju s njom, niti planira da piše knjigu o njoj.

Radeljić tvrdi da su objavljeni mejlovi neistiniti i da je riječ o “podmetanju u režiji kabineta Kolinde Grabar-Kitarović” s ciljem da se prikaže kao žrtva “osvetoljubivog savetnika”.

Kabinet predsejdnice nije komentarisao objavljene mejlove, a nije se oglasio ni Škoro.

Finiš kampanje koji počinje već u septembru, kada će Grabar-Kitarovićeva zvanično objavi kandidaturu za drugi mandat, mogao bi biti znatno brutalniji od svih dosadašnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a Kolindin sukob sa moćnim savjetnikom koji nije bio po volji premijeru presudan za njenu dalju političku karijeru.

Plenkoviću, inače, nije bilo drago što je Grabar-Kitarovićeva dala intervju “Hrvatskom tjedniku”, pa je cijeli tim HDZ-ovaca sada ukljucen u kontrolisanje Kolindinih poteza.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti