NIJE BAJKA: U Vrbasu pronađen MAČ U KAMENU! Arheolozi povrdili da datira iz srednjeg vijeka

Veliko otkriće

mach1

U koritu Vrbasa, nadomak Banja Luke, pronađen je dugi srednjovjekovni mač.

Našli su ga sasvim slučajno ronioci RK BUK iz Banja Luke, a ubrzo je ustanovljeno da je pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača, po svemu sudeći, značajno arheološko otkriće.

Naime, na teritoriji grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina, pronađen je samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa.

Struka je na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, brzo ustanovila da je pronađeni mač korišten u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Takođe su zaključili da su ovakvi mačevi na našim prostorima relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja.

Stoga je osmišljen zajednički projekat istoričara, arheologa i ronilaca, nazvan “Vrbaski mač u kamenu”.

Prvi dio plana je u fazi realizacije – ronioci prolaze kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja. Nakon što obuke završe svi učesnici projekta, pistupilo bi se vađenju mača.

Kako je mač doslovno zaboden u kamen, potrebno je pod vodom da se izvede tehničko odvajanje kamena/stijene oko mača, jer se mač treba izvući zajedno sa dijelom kamena/stijene.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti