KAO DA GLEDATE NAUČNU FANTASTIKU: Američka ratna mornarica uspješno testirala moćan laserski sistem LSWD (VIDEO)

Američka mornarica uspješno je provela prvo testiranje laserskog sistema za protivvazdušnu odbranu. Meta je bila bespilotna letjelica (dron), koja je u testiranju uspješno uništena.

oruzje1

Američki ratni brod USS Portland krajem protekle sedmice testirao je novo oružje američke ratne mornarice, odnosno laserski sistem Laser Weapon System Demonstrator (LWSD). Tim je najnovijim i vrlo sofistikovanim oružjem uspješno neutralizovana bespilotna letjelica.

Riječ je o visoko energetskom “solid state” laseru za koji u američkoj ratnoj mornarici vjeruju da će iz temelja promijeniti način ratovanja na moru.

Komandant spomenutog američkog ratnog broda klase San Antonio, Karrey Sanders, naglasio je kako su provedenim testiranjem dobijene značajne informacije o sposobnostima tog oružja protiv potencijalnih prijetnji.

LSWD pruža jedinstvene sposobnosti koje je Portland imao priliku testirati i kojima upravlja za američku mornaricu, istovremeno utirući put za buduće sisteme naoružanja. S ovom novom naprednom sposobnosti, mi redefiniramo ratovanje na moru za ratnu mornaricu, rekao je Sanders.

LSWD sustav razvijen je kao posljedica povećanog broja prijetnji, koje uključuju i bespilotne letjelice, manje naoružane brodove te neprijateljske obavještajne, nadzorne i izvđačke sisteme, naglašavaju u američkoj ratnoj mornarici.

Američka mornarica već je testirala slične laserske sisteme na svojim brodovima. Prethodno je američki ratni brod USS Ponce testirao sistem (LaWS), a riječ je bila o laseru snage 30 kilovata.

LSWD je znatno jači, snaga njegovog lasera je 150 kilovata. Za njegov razvoj zaslužna je firma Northrup Grumman, a inicijalni troškovi tog projekta bili su 53 miliona dolara.

Za cijenu otprilike galona (3,79 litara) dizelskog goriva po hicu, pružamo ratnoj mornarici visoko precizan odbrambeni pristup koji ne samo da će zaštititi mornare, nego i mornarički budžet, naglasio je Guy Renard, šef tog programa.

Cijena galona dizela u SAD-u trenutno iznosi u prosjeku nešto više od 26 kuna, što u principu znači da svaki hitac iz navedenog lasera stoji manje od 30 kuna.

Američka ratna mornarica se nada da će laserski topovi pomoći u njezinoj odbrani protiv prvenstveno pomorskih rivala poput Kine i njenih raketnih sistema koji nadilaze američke sisteme iste vrste.

Američka kopnena vojska isto tako razvija svoj laserski sistem snage 300 kilovata nazvan IFPC-HEL (Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser), a od njega se očekuje da bude efikasan protiv raketa, artiljerije i minobacačke paljbe.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti