KAKVO OTKRIĆE: Dječak je primjetio nešto čudno u jezeru ali kada su se približili … totalna nevjerica!

Nevjerojatnom se čini činjenica da je nešto ovako ležalo u mulju na dnu jezera punih 56 godina a da je nakon izvlačenja u gotovo savršenom stanju.

narva

Čak 12 metara ispod površine jezera sa 3 metara naslaga mulja iznad nalazio se tenk iz Drugog svjeetskog rata! Očito je da je sav taj mulj djelovao konzervatorski i zaštitio tenk od propadanja. Zanimljiva je i sama sudbina ovog tenka koji je tokom rata bio korišten u bitkama na obje strane i kao sovjetski i kao njemački tenk. Kao što je vidljivo na slikama, tenk ima oznake njemačke vojske (Wehrmacht) iako se radi o sovjetskoj mašini. Pretpostavka je da su ga Nijemci zarobili od Sovjeta tokom bitaka 1944. godine da bi ga potom pri povlačenju sa narvanskog fronta gurnuli u jezero kako Sovjeti ne bi ponovo došli u njegov posjed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovakva zarobljavanja tenkova su bila poznata na tzv. istočnom frontu pa su tako Sovjeti pri osvajanju Berlina imali i cijelu jedinicu sastavljenu od zarobljenih njemačkih tenkova. Tenk iz ove priče je svoj podvodni odmor završio zahvaljujući lokalnom čovjeku koji je davne 1944. godine (tada još dječak) primjetio tragove gusjenica koje vode prema jezeru ali ne i van jezera. to ga je očito zainteresovalo pa je više mjeseci pratio šta se zbiva na jezeru te uočio vazdušne mjehuriće koji su izranjali uvijek na istom mjestu. Zaključak je bio da se u jezeru nalazi oklopno vozilo a tek prije 6 godina je svoje iskustvo podijelio sa članovima društva ratnih istoričara koji su potom pokrenuli akciju izvlačenja tenka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema zadnjim informacijama tenk je u gotovo savršenom stanju te je restauracija pri samome kraju. Očekuje se da bude izložen u vojnom muzeju posvećenom Drugom svjetskom ratu u selu Gorodenko na obali rijeke Narve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti