KAKO PROPUTOVATI SVIJET BEZ NOVCA? Ovaj Balkanac dijeli savjete iz prve ruke!

Sa osamnaest godina napustio je rodnu Makedoniju i od tada putuje svijetom. Sa sobom nosi samo – žicu. Deana Gračanoskog smo smo zatekli nedaleko od Sebilja, na sarajevskoj Baščaršiji.

Nije poenta da putuješ s parama, poenta je da putuješ bez para. Meni ne trebaju pare, ne treba mi 10.000 eura. Treba mi kila žice, i hiljadu lančića. Otvorim ovaj štafelaj, bilo gdje. Tu mi radi adrenalin. Zaradim prvih pet, deset, dvadeset, trideset maraka, dinara, denara … I onda uzmeš hostel, tu prespavaš. Onda još radiš, zaradiš, i nađeš neku sobu ili malu garsonjeru. Ukoliko mi se grad svidi, ostajem. Ukoliko mi ne legne, šibam – kazao je Dean Gračanski za N1.

dean1

Dean Gračanoski

Dean od metalne žice pravi lančiće sa imenima, a na njegovom štandu možete mu se obratiti na čak šest svjetskih jezika. Upoznao je veliki broj različitih kultura, živio u desetinama zemalja, a na pitanje šta je bogatstvo svijeta, odgovara:

Hoćeš da ti pokažem? Hoćeš da ti pokažem? Sarajevo. Došao sam u Sarajevo 2011. sa jednom drugaricom. Popio kafu ovdje na čaršiji sa jednim Dubravkom i 2016. se vratio. Došao na dva dana i evo ostao četiri mjeseca. I ostaću u Sarajevu. Moj drugar Albanac iz Makedonije, ljudi iz Turske došli i otvorili butik, ja Makedonac, ti Bosanac. Daj Bože da je cijeli svijet samo Sarajevo. Ovo multi-kulti. Nema većeg meraka. Kad nije crno-bijelo, kad je obojeno. Kad je cijeli svijet u jednom – dodao je.

Na kojem god kraju svijeta bio, šta god da radio, Dean se pridržava samo jednog životnog pravila.

Ne smiješ ništa u životu planirati, ja to strogo zabranjujem. Kako god da planiraš, to izađe naopačke. Pusti stvari spontano, što god da dođe, nek’ dođe. Ako dođe zlo – doći će zlo. Nakon zla, doći će dobro. Ako dođe dobro – doći će još jedno dobro. Ništa ne planiram, jednostavno – kaže on.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti