Kako krema zna da li je dan ili noć? Ovo su glavne razlike!

Dnevna ili noćna krema? Ili obje? Ako spadate u one koji se i dalje smiju kad čuju vic o plavuši koja pita kako krema zna je li dan ili noć, vjerovatno znate da krema ne zna, ali zato zna – koža.

krema

Mnogi misle da je korištenje iste kreme za dan i noć savršeno rješenje za uštedu, stručnjaci upozoravaju da je riječ o različitim sastojcima.

Dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka te kožu štiti od utjecaja onečišćujućih tvari iz okoliša, a može se upotrijebiti i kao podloga za make-up.

Krema koja se nanosi na dnevnoj bazi najčešće sadrži antioksidanse koji kožu štite od slobodnih radikala te čuvaju lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj odbrambeni sistem.

Noćna krema omogućuje regeneraciju kože i “popravlja” štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja onečišćujućim tvarima iz okoliša.

Noćna je krema nešto bogatije teksture od dnevne, ali ne nužno. Ima anti-aging efekat koji stimuliše obnovu stanica, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora. Noćne kreme njeguju kožu lica, hidratizuju je, pospješuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zaglađuju kožu, obnavljaju stanice kože i čine je mekšom.

Tokom noći koža se priprema za oporavak i hidratizaciju, a jačanjem zaštitnog sloja kože krema koja se nanosi prije spavanja dugoročno ima veliku dobrobit za pore lica. Ali ako se primjenjuje tokom dana, može stvoriti dojam masne kože.

Koža lica ima različite funkcije danju i noću. Danju ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih faktora, zbog čega dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože.

Prije nanošenja kreme na noćnu njegu ključno je temeljito ukloniti sav make-up i nečistoću s lica. Tek tada noćna krema može djelovati efikasno.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti