Kafa na prazan želudac? Nipošto! Evo i zašto …

Mišljenje eksperata je jasno: kafa na prazan želudac nikako ne može biti dobra ideja!

Postoji četiri razloga za ovakav stav:

1. POVEĆAVA SE KOLIČINA ŽELUČANE KISELINE

Povećana količina kiseline u želucu uzrok je gorušice i problema s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visok nivo kiselosti vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa (ona manje kvalitetna) obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. VIŠI NIVO STRESA I TJESKOBA

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto.

3. SMANJUJE SE NIVO HORMONA

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac – kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i generalno se bolje osjećati.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti