Kada vidite stonogu na zidu NI SLUČAJNO je ne ubijajte, evo zašto!

Kada u kući spazite stonogu, prozirno, prilično brzo, vijugavo stvorenje, prvi poriv je da vrisnete i zgazite je. Nemojte to činiti. Ona je predator, artropodama koji je u kući izuzetno koristan.

stonoga

Stonoga uništava puno štetnije insekte nego što je ona, kao što su bubašvabe, insekte koji jedu knjige, odjeću i zidne tapete, mrave.

One traže vlažna mjesta u kući i vrebaju plijen; ne libe se da uklone baš sve što gmiže po vašoj kući.

Stonoge uništavaju ostale bube uz pomoć dvije stvari – nevjerovatno su brze, a pritom im prve dvije nožice služe kao kandže sa otrovom (ne brinite, time mogu da ubiju druge bube, ali vama ne mogu da naškode). Uz to imaju jako brz metabolizam što znači da su stalno gladne i uvijek u potrazi za novim zalogajem.

Iako ime stonoga sugeriše da imaju sto nogu, većina ih nema više od trideset. Dvije prednje služe kao kliješta da bi se žrtvi uštrcao otrov ali su one preslabe da bi prodrle kroz ljudsku kožu pa ne morate da se plašite.

Druge noge im omogućavaju da se brzo kreću i progone insekte koristeći taktiku da nogama zapliću plijen.

Ako ih i pored ove informacije ne želite za cimera, uhvatite ih u neku teglu i izbacite napolje, i obavezno popunite sve rupe u zidovima i na kući odakle mogu da uđu.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti