Jedan od najstarijih aktivnih eksperimenata: Ova baterija traje već 181 godinu, a niko ne zna od čega je (VIDEO)

Baterija u oxfordskom električnom zvonu jedan je od najstarijih aktivnih eksperimenata.

Zvono se nalazi u laboratoriji Clarendon na Oxfordskom univerzitetu, a zvoni neprestano već 181 godinu. Ipak, voltaža je toliko niska, da ljudsko uho ne može da registruje ovaj zvuk.

Napaja ga jedna jedina baterija, postavljena 1840. godine.

Istraživači ne znaju od čega je tačno napravljena, a zvono ne otvaraju iz straha da ne upropaste eksperiment koji bi trebalo da utvrdi koliko dugo baterija može da traje. Umjesto toga, moguće je samo vidjeti kako klatno oscilira s jedne na drugu stranu.

Sat je do sada odzvonio oko 10 milijardi puta, navodi univerzitet.

Baterija pripada vrsti “suhi stub”, koju je izumio Giuseppe Zamboni početkom 19. vijeka. Ovakve vrste baterija sastojale su se od diskova srebra, cinka, sumpora i drugih vrsta materija koje proizvode slabu električnu struju.

“Nismo sigurni od čega je napravljena, ali je jasno da se spoljašnji sloj sastoji od sumpora”, izjavio je A. J. Croft, bivši istraživač laboratorije Clarenton, koji je 1984. godine opisao zvono u Evropskom magazinu fizike.

“Zambonijeve baterije sastojale su se od oko 2.000 parova diskova tanke folije, zaljepljenih za papir impregniran cink-sulfatom, i prekriven na drugoj strani mangan-dioksidom”, dodao je.

Baterija je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao “najizdržljivija na svijetu”.

Zanimljivo je da zvono prvobitno nije bilo namijenjeno eksperimentu. Proizvela ga je kompanija “Watkins and Hill”, a kupio ga je jedan istraživač, koji ga je ostavio da zvoni.

Niko ne zna kada će stati.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti