Je li rezidencija japanskog premijera dom duhova?

Etnolozi slikovito opisuju japansku opsesiju  duhovima pa kažu da su oni toliko prisutni u Japanu kao što su kriminalističke serije zastupljene u Sjedinjenim Državama.

Upravo nam zanimljiva vijest o duhovima stiže iz Japana koja pokazuje da “duhovita” groznica nije zaobišla ni japansku vladu.

Japanci cijene svaku minutu

Tako je japanski premijer Fumio Kishida preselio u službenu rezidenciju 11. decembra 2021., i na taj način postao prvi premijer koji u njoj živi u posljednjih devet godina. Zgrada u koju se preselio mjesto je dva incidenata, koji su se desili tridesetih godina 20. vijeka. Od tada navodno duhovi nastanjuju zgradu. Zadnji premijer koji je tamo živio bio je Yoshihiko Noda između 2011. i 2012.  Predsjednička rezidencija se nalazi minutu hoda od premijerova ureda, a ovaj je premještaj sadašnjem premijeru skratio vrijeme potrebno za dolazak na posao za pune dvije minute jer mu je do sada trebalo tri minute putovanja automobilom od luksuzne četvrti Akasaka, u kojoj je živio još prije nego što je početkom oktobra 2021. godine preuzeo dužnost premijera.

Dana 13. decembra 2021. nakon prespavane dvije noći u službenoj rezidenciji odmah su ga znatiželjnici upitali je li vidio kojeg duha, na što je on smireno izjavio da je dobro spavao i da nije vidio niti jednog duha, do sada.

Opozicija došla na svoje

Svoje preseljenje premijer je objasnio sa dva razloga tj. željom da se maksimalno koncentriše na svoje dužnosti, te kako bi više vremena provodio s porodicom. Opozicijski zastupnici već godinama kritikuju japanske premijere koji ne žive u službenoj rezidenciji, a čije održavanje porezne obveznike košta nešto malo manje od 1,5 miliona dolara godišnje. Tako da su ovom odukom premijera došli na svoje. Zanimljivo je da u rezidenciju nisu uselili ljudi koji brinu o premijeru. Pretpostavlja se da je njihova odluka da se drže podalje od tog mjesta, kad god mogu, posljedica istorije rezidencije koja je u najmanju ruku krvava. Tu se dogodio atentat na premijera 1932., a četiri godine kasnije i državni udar kojega su organizovali mladi vojni oficiri. U tim incidentima stradali su premijer Tsuyoshija Inukaija i nekoliko visokih funkcionera. Tokom godina proširile su se glasine o duhovima koji lutaju hodnicima rezidencije, pa je ona uskoro dobila obilježje ukletog objekta. Bivši premijer Yoshiro Mori je izjavio da je tamo vidio i čuo duhove. Govorio je o čudnim zvukovima, kvakama koje se same pomiču i neobičnim problemima s električnim sistemom.

“Japan dom duhova”

Japanci nakon useljenja novog premijera i dalje čekaju da vide hoće li se on susresti s duhovima. Poznati japanski vidovnjak Hitomi Yuki kaže da je cijeli Japan jedan veliki dom duhova, no za bolje razumijevanje ove izjave, nije loše znati da on vodi razvijeni biznis u kojem rješava probleme s ukletim mjestima, za cijenu od samo nekoliko stotina dolara po seansi. Prema njegovim riječima duhova je oko njega toliko da ih mora stalno izbjegavati. Ovaj je vidovnjak očito razvio pametne marketinške strategije promovisanja Japana na jedan inovativan način.

Ukoliko ćemo vjerovati legendi, koja se širi iz japanskih vladajućih krugova, premijeri koji živi u rezidenciji imat će kratak mandat, pa  ne bi bilo iznenađujuće da se novi japanski premijer zadrži kratko na svojoj poziciji, osim ako u međuvremenu ne odluči napustiti objekt u koji je nedavno preselio.  Naime mediji navode da su premijeri koji su živjeli u rezidenciji do 2000. godine, osim Junichira Koizumija hitno odstupili s dužnosti. Možemo poželjeti ovom japanskom premijeru da do kraja svog mandata ne sretne duhove, no ako ih sretne već ćete biti obavješteni.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti