Japanski profesor tvrdi: Otkrio sam način da čitam tuđe MISLI!

Japanski profesor tvrdi da je otkrio način na koji može da pročita nečije misli prije nego što ih ta osoba zapravo i izgovori.

Studija je usmjerena na pronalaženje veze između zvučnih talasa koje proizvodi govor i moždanih talasa izazvanih neposredno prije samog govora.

Kako bi došao do ovog zaključka, profesor Tošimasa Jamazaki sa Kiušu instituta za tehnologiju je tražio od nekoliko grupa učesnika svih polova i starosti da izgovore posebne riječi na japanskom jeziku – “kreni” “makaze” i “par”. Zajednička stvar ovim rečima je ta da imaju veoma sličan talasni oblik koji proizvode, i kada su izgovorene i kada se prećute.

Jamazakijevi istraživači su potom mjerili promjene električnih aktivnosti u Broka oblasti frontalnog režnja mozga koji je odgovoran za jezik. Učesnici istraživanja su izgovarali prethodno pomenute tri riječi, a istraživači su sprovodili svoja mjerenja.

Ono što su otkrili je veza koja se proteže od trenutka kada se slovo formira u mozgu do trenutka dok ga usta ne izgovore. Ključ za takvu vezu je takozvani „potencijal spremnosti“ – mehanizam poznat po tome što mijenja ponašanje moždanih talasa.

Kada je um svjesno pripremljen za riječ, Jamazaki je utvrdio da potencijal spremnosti mijenja talasne oblike do dvije sekunde prije nego što se sama riječ izgovori.

Tim koji je radio na ovom istraživanju je izjavio da su sada na pravom putu da poboljšaju metode dešifrovanja čitavih riječi i rečenica.

Takođe ovo vide i kao potencijal za ispitivanje govornih invaliditeta i možda čak i način da se nijemim ljudima omogući govor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti