Jamie Oliver o bosanskoj kuhinji

Poznati engleski kuhar i svjetski popularna medijska ličnost Jamie Oliver, obradovao je nedavno posjetitelje svoje web stranice (a i sve Bosance i Hercegovce), sa jednim prigodnim osvrtom na bosanskohercegovačku kuhinju i njena najpoznatija jela. U nastavku prenosimo cijeli tekst objavljen na jamieoliver.com

“Kada sam počeo razmišljati oko Bosni i Hercegovini kao ‘virtualnoj’ destinaciji za ovaj mjesec, bio sam zaintrigiran da saznam što više o vrstama kuhinja koje tamo postoje. Bosna i Hercegovina je uglavnom kontinentalna zemlja, osim jednog manjeg obalnog dijela koji izlazi na Jadransko more. Kao i veći dio kuhinja istočne Evrope, stoljeća u kojima su se mijenjali vladari i granice rezultirali su mješavinom različitih kulinarskih uticaja – turskih, austrijskih, bliskoistočnih i mediteranskih, a prisutne su i neke sličnosti s rumunskom i bugarskom kuhinjom.

Govedina, janjetina, svinjetina i teletina će se vrlo često naći u ražnjićima koji se zovu ćevapi ili u juhama i varivima, kao što je gulaš – s puno luka, češnjaka, paradajza i drugog povrća. Hrana nije toliko začinjena koliko je kalorična, mada je često puna papričica ili feferona. Takođe ćete naći i manje ‘zalogaje’ kao što su umotani listovi povrća sa rižom (dolme) i čudno tijesto ispunjeno mesom, sirom, špinatom ili krompirom (pita). Postoji mnogo lokalnih proizvođača seoskog sira, a može se naći i dobrog vina. Kada su u pitanju poslastice, bit ćete posluženi kuhanim voćem, filovanim krofnama i apsolutno ukusnom baklavom, koja je čudno slatko tijesto u kombinaciji s medom i orasima.

Ukoliko želite nešto pregristi dok gledate utakmicu, rado bih vam preporučio pljeskavicu – hamburger, jer ovdje svaki domaćin obično poslužuje tanjir dobrih hamburgera za svoje goste dok se gleda tekma! Riječ “pljesak” znači pljeskati jednim dlanom o drugi, a to se upravo i radi kako bi se ovo meso stanjilo i pripremilo pa otud naziv – pljeskavice.

Ovi bosanski hamburgeri se tradicionalno spremaju na vanjskom roštilju koji koristi ugalj, a nakon što se ispeku stavljaju se u tanko pecivo koje se zove lepinja. Jelo se priprema malo prije dolaska gostiju, jer je ovaj burger tanak i peče se vrlo brzo.”

jamie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti