Izmjene zakona o radu u Francuskoj – nema službenih poziva i mail-ova poslije 18h

Nove izmjene zakona o radu u Francuskoj omogućuju zaposlenicima da jednostavno ignorišu e-mailove koje im poslodavac – šef pošalje nakon što su izašli sa posla i odmaraju se kod kuće, pa čak i ako uz sebe imaju smartphone.

Kao da nismo već dovoljno ljubomorni na Francuze, njhov bezbrižni stil života, lijepe akcente i kolektivnu volju da se kao nacija ne debljaju, sada su našli i način da šefovima zabrane da im dosađuju nakon radnog vremena.

Postalo je primjetno da šefovinapadaju” svoje zaposlenike preko smartphonea, dok su ovi kući, u bilo koje doba dana ili noći što je dovelo do povećavanja radnih sati izvan 35satne radne sedmice koja je ponosno uvedena 1999., pa su radnički sindikati odlučili da se suprotstave. Sada su savezi i udruženja poslodavaca potpisali novi, pravno obavezujući sporazum o radu koji će od poslodavaca zahtijevati da se prema osoblju ponašaju kao da su sasvim “nedostupni” izvan radnog vremena.

Prema tom sporazumu, koji će obuhvatiti oko 250.000 zaposlenih u tehnološkom i konsultantskom sektoru (uključujući francuske Google, Facebook, Deloitte ispostave), i zaposlenici će se morati oduprijeti iskušenju da pogledaju materijale povezane sa poslom na svojim računarima ili smartphone uređajima. Firme sa svoje strane moraju osigurati da se njihovi zaposlenici ponašaju u skladu s time. 

monde

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti