Istraživanje tajanstvenih divovskih kratera u Sibiru: Vrtače ili podzemne eksplozije? (VIDEO)

Takozvane crne rupe ili džinovski krateri koji se u posljednje vrijeme sve češće formiraju na poluostrvu Jamal na sjeveru Rusije privlače veliku pažnju javnosti

Portal rt.com u svom specijalnom izvještaju, prenosi da se ove misteriozne rupe formiraju usred ničega u udaljenim prostranstvima zapadnog Sibira.

Ove rupe karakteristične su zbog svojih gotovo pravilnih krugova. Uz to one plaše nomade koji žive od krda irvasa, ali i zabrinjavaju naučnike.

Stručnjaci ističu da je ovim misterioznim rupama ranije trebalo po nekoliko decenija da se formiraju dok se danas formiraju za manje od godinu dana. Takođe, variraju i u veličini. Pojedine su plitke i postaju mini jezera, dok su druge duboke i više od 30 metara.

Antropologinja koja proučava kulturu lokalnog naroda Nenci, kaže da je bila svjedok spontanog stvaranja jedne od misterioznih rupa.

“Usred tundre jedno veče dogodila se velika buka. Ujutru kad smo došli drveće je bilo naopako, korijenje je bilo na vrhu, a krošnja unutar rupe. Poslije par dana formiralo se jezero, koje lokalno stanovništvo smatra svetim”, rekla je ona.

Nedavno je i u Hrvatskoj došlo do formiranja misterioznih rupa. Naime, one su se pojavile na području Banije u Hrvatskoj poslije serije snažnih potresa.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti