Istočni Kazahstan: U grobu starom oko 5.000 godina pronađeni i neki čudni artefakti

Daleko na istoku Kazahstana nalazi se mjesto Ainabulak. Otkako su tamo počela iskopavanja 2017. godine, otkriveno je više od 100 humaka iz bronzanog doba.

U jednom od njih, otkriveni su posmrtni ostaci djevojke okruženi brojnim grobnim prilozima, što je izazvalo pažnju kako arheologa na ovom lokalitetu, tako i šire javnosti.

No ono što su naučnici uspjeli otkriti analizirajući njezin kostur i grobni inventar jeste da je ova 15-godišnjakinja najvjerovatnije bila istaknuti član svoje zajednice – koja je nastanjivala centralne dijelove Azije između 3200. i 1000. p.n.e.

“Bila je pokopana na lijevom boku, savijena”, rekao je arheolog Rinat Zhumatayev s Odsjeka za arheologiju, etnologiju i muzeologiju Kazahstanskog nacionalnog univerziteta Al-Farabi u Kazahstanu. “Imala je male žičane naušnice u oba uha i perle oko vrata.”

© The Astana Times

No, ono što je najzanimljivije kod ukopa ove djevojke je činjenica da je pored nje položeno 180 skočnih zglobova životinja, najvjerovatnije ovaca ili goveda, položeno tri kravlje lopatice, nekoliko drški mačeva, ogledala, keramika i bronzani disk sa urezom od žabe koji prije nije otkriven u Kazahstanu.

“Slika žabe imala je različita značenja među mnogim narodima od davnina”, rekao je Zhumataev. “Povezana je s porodiljama i kultom vode … ali ovo otkriće zahtjeva više studija kako bi se utvrdilo pravo značenje.”

Istraživači ističu da je ogroman broj životinjskih kostiju takođe nešto s čime se do sada nisu susreli prilikom iskopavanja grobnica u stepi.

© Kazahstansko Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja

Iako ukopi životinja nisu rijetki, ovolika je količina po njihovom mišljenju pretjerana zbog čega su se zapitali zašto su se tu našle. Pretpostavka je da to ima veze s kultnim praksama ili sa “simbolom blagostanja” koji je trebao pokojniku osigurati uspješan prelaz u zagrobni život.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti