Santa Cruz, Kalifornija: Misteriozna tačka u kojoj ne važe zakoni fizike i gravitacije

Postoje neka čudna mjesta na našoj planeti, gdje ne važe poznata pravila fizike. Jedno od njih je misteriozna tačka, ujedno i poznata turistička atrakcija u blizini Santa Cruza u Kaliforniji.

Otkrivena je još 1939. godine, a smještena u čudnu brvnaru koja spolja deluje savršeno normalno, ali svakome ko u nju uđe daje osećaj lebdenja. Dok se posjetioci približavaju ovom čudnom objektu, osećaju pojačan pritisak, tako da su prinuđeni da se naginju naprijed kao bi održali ravnotežu.

Najvjerovatnija teorija koja pokušava da objasni ovaj fenomen kaže da je cijela tajna u vizuelnoj iluziji koju stvara nagib. Iluzija koju doživljavaju posjetioci je stoga rezultat čudnog nagibljenog okruženja, ali i stajanja na iskošenom podu.

Ova anomalna zona tj. tačka, ima površinu prečnika oko 46 metara na padini brežuljka. Na ulazu u anomalni predio poprečno leži tanka betonska tabla. Jedan njen kraj nalazi se u zoni zagonetnih sila, dok je drugi van tog dejstva. Uz pomoć vaser vage (libele) koju vodič nosi, svako može da se uvjeri da tabla leži apsolutno horizontalno.

U samoj sobi, čovjek ima osjećaj pogrešne percepcije veličine i orijentacije u prostoru. Čak i ljudi koji stoje ispred brvnare na ravnom tlu, zbog nagiba zgrade koja se nalazi iza njih, imaju pogrešno viđenje visine ljudi, ako ih poredimo sa krovom a ne sa horizontom.

U misterioznoj tački u blizini Santa Cruza, kompas se ponaša sasvim čudno! Tako na metar od zemlje kompas precizno pokazuje strane svijeta, ali ako se spusti samo malo niže, kazaljka na kompasu mijenja svoj položaj za cijelih 180 stepeni!

Tako ako se na primjer, teška metalna kugla gurne po žlijebu, nagnutom u pravcu centra zone, ona će se zaustaviti prije polovine putanje i brzo vratiti nazad. Isto tako, narušavajući zakon gravitacije, ponašaju se i nemetalni predmeti.

Sve ove misteriozne, neobične pojave maksimalno se pojačavaju u centru zone, u  samoj unutrašnjosti kolibe, u kojoj posjetioci osjećaju najsnažnije djelovanje. Njih nevidljiva sila vuče prema zemlji takvom snagom da se stvara vizuelni utisak lebdenja u vazduhu.

Na kraju bilo bi zaista interesantno da neko objasni da li je u pitanju neka anomalija zakona fizike, iluzija ili sasvim nešto treće.

U nastavku pogledajte i video.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti