ISPOVIJEST NAJBOLJEG ŠPIJUNA SSSR: Englez koji je 30 godina Moskvi odavao najvažnije britanske tajne (VIDEO)

Kim Philby je bio dvostruki agent koji je ušao u sam centar britanskog establishmenta i tri decenije vrijedno radio za Ruse.

Philby je bio iz kruga britanskih dvostrugih špijuna nazvanih “Petorka s Cambridgea”, koji su regrutovani 30-ih godina prošlog vijeka, prvi put se saznaje iz video-snimka koji je BBC emitovao.

Na snimku, pronađenom u službenoj arhivi bivše istočnonjemačke obavještajne službe Stasi, vidi se kako Philby prenosi sovjetskim kolegama detalje iz svog dvostrukog života. Naime, on je 1963. prebjegao u Moskvu, gdje je i preminuo 1988.

“Dragi drugovi”, započeo je predavanje pred razdraganom publikom. Otkrio im je da je počeo da se interesuje za komunizam dok je studirao na Cambridgeu i objasnio je da ga je Moskva regrutovala 30-ih godina i dala mu zadatak da se infiltrira u britansku tajnu obavještajnu službu, sada poznatu kao MI6, navodi BBC.

“Svako veče izlazio bih iz kancelarije sa velikom aktovkom punom izvještaja koje sam sam napisao, dosijea i aktualnih dokumentata iz arhive. Uveče sam ih predavao svom sovjetskom kontaktu. On bi ih fotografisao, a sutradan ujutro vraćao sam ih na njihovo mjesto. To sam godinama redovno radio”, ispričao je Philby.

U jednom od segmenata Philby priča da mu je bilo naređeno da smjesti svom šefu da bi mu preoteo posao – funkciju šefa Odjeljenja za otkrivanje sovjetskih agenata u MI6. Bila je to “jako, jako prljava priča”, kaže on.

“Uostalom, naš posao podrazumijeva prljanje ruku s vremena na vrijeme. Zato sam se okomio na šefa. Vi ne treba da to pokušavate”, rekao je istočnonjemačkim špijunima i izazvao salvu smijeha.

Philby je čak služio u Washingtonu kao oficir za vezu između CIA i MI6 (1949-1951), a kaže da ga tako dugo nisu otkrili jer je bio dio sistema vladajuće klase.

Pobjegao je u Moskvu 1963, i to iz Bejruta, kada su se pojavili dokazi da radi za SSSR. Ispričao je da mu je bjekstvo uspjelo jer je agent MI6 kog su poslali da ga prati bio strastveni skijaš i nije mogao da odoli da ne ode u libanske planine, gdje je baš pao snijeg.

Jednosatno predavanje Philby zaključuje praktičnim savjetom.

“Sve poričite. Kažite svim svojim agentima da nikada ne priznaju”, rekao je ovaj Englez, koji je i umro u Moskvi 1988. u dobi od 76 godina.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti