ISHANGO KOST: 20.000 godina stara matematička enigma

Ishango kost (stara približno 20.000 godina) je vjerovatno najstariji matematički artefakt koji još postoji

Otkrivena je 1950. godine u DR Kongo u Africi, a ime je dobila po oblasti u kojoj je pronađena. Kost je duga 10 cm i sadrži niz zareza za koje se smatra da su korišteni za prebrojavanje.

Ovaj prvi kalkulator je zaista bio obična kost, tačnije potkoljenica pavijana, a koristila se uz oštri komad minerala kvarca koji je služio za urezivanje. Brojne su teorije vezane uz svrhu Ishango kosti postavljene prilikom njegove analize. Ispočetka se mislio da je kost služila za obično prebrojavanje, međutim matematičari su uočili da grupacije rezova na kosti upućuju na to da su se uz pomoć kosti vršile i osnovne računske operacije – udvostručavanje (množenje) te prepolovljavanje (dijeljenje).

Postoje i neke drugačije interpretacije vezane za ovaj artefakt, tako da i dalje postoje špekulacije oko prave svrhe i značenja Ishango kosti. Neki stručnjaci upozoravaju da moderna kulturna shvatanja današnje matematike i brojeva ne treba olako projicirati na pronađeni artefakt te da je neophodno proučiti i druge simbolične materijale pronađene na ovom pordučju.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti