HOLOFLEX: Da li je ovo budućnost telefona? Savija se i prikazuje hologram (VIDEO)

Kroz godine smo vidjeli velik broj raznih savitljivih eksperimentalnih telefona koji još nisu ugledali tržište, ali HoloFlex je vjerovatno najgenijalnija stvar do sada. Razvili su ga u Human Media Labu i ovaj koncept telefona spaja savitljivi ekran s 3D prikazom u uređaju koji pokazuje kako bi mogli izgledati i telefoni u bliskoj budućnosti.

holof1

Ono što je posebno kod njega je da može prikazivati 3D slike s paralaksom i to istovremeno za više korisnika bez potrebe za praćenjem položaja vaše glave ili posebnih naočala. Slike se prikazuju u sitnim kružnim blokovima od 12 piksela i prikazuju puni prikaz 3D predmeta iz različitih perspektiva, a iznad ekrana nalazi se sloj od 16.000 sićušnih leća koje emituju svjetlost u raznim smjerovima.

holof3

Način na koji telefon koristi činjenicu da se može savijati takođe je odličan, odnosno savijanjem telefona možete u tri dimenzije kontrolisati ono što se prikazuje na njemu. To su demonstrirali pomicanjem predmeta prema predmetu u pozadini slike, ali i na primjeru igre Angry Birds. No, primjena ovakvog telefona je široka pa se navodi i mogućnost da uz dubinsku kameru imamo i holografske video konferencije u kojima bi naša glava mogla izviriti iz ekrana.

Iako se radi o uređaju koji ima Full HD ekran, slika koju na kraju prikazuje kroz te sićušne leće je rezolucije 160×104 piksela. Usporedimo li to s današnjim top telefonima, daleko je od iskoristivog tako da ćemo još neko vrijeme pričekati da ovi naučnici dorade svoje rješenje. Što se samog hardvera u ovom telefonu tiče, radi se o uređaju sa Snapdragonom 810 (1,5 GHz) i 2 GB RAM-a te Androidom 5.1 i Adreno 430 grafičkim čipom.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti