HAWKINGOVA POSLJEDNJA UPOZORENJA ČOVJEČANSTVU: Evo šta je genije sve predvidio … Ne piše nam se dobro!

“Čovječanstvo mora da napusti planetu Zemlju u narednih 200 godina, ako želi da preživi”, tako glasi snažno upozorenje Stephena Hawkinga izrečeno u mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti.

hawking2

Legendarni fizičar je vjerovao da bi život na Zemlji mogao da bude zbrisan nekom katastrofom, poput udara asteroida, djelovanjem vještačke inteligencije ili invazijom vanzemaljaca.

On je, takođe, upozoravao da bi prenaseljenost planete, ljudska agresivnost i klimatske promjene mogli dovesti do samouništenja čovječanstva.

Hawking je vjerovao da, ako naša vrsta ima ikakvu nadu da preživi, buduće generacije bi morale da za sebe izgrade novi život u svemiru.

Jedna od najvećih Hawkingovih briga za planetu Zemlju bila je globalno otopljavanje.

“Naši fizički resursi se troše alarmatnom brzinom. Našoj planeti smo podarili užasni poklon klimatskih promjena. Temperature rastu, polarne kape se smanjuju, šume krče, a životinjske vrste desetkuju”, upozorio je on u julu prošle godine.

Prema njegovom mišljenju, Zemlja će jednog dana, ako ne smanjimo emisiju stakleničkih gasova, izgledati kao planeta Venera, sa temperaturama na površini od 460 stepeni C.

hawking1

“Sljedeći put kad se sretnete sa nekim ko poriče postojanje klimatskih promjena, kažite mu da otputuje na Veneru. Ja ću mu platiti kartu”, govorio je Hawking.

On je bio uvjeren da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma o klimi, našu planetu osudila na propast.

“Blizu smo tačke od koje globalno otopljavanje postaje nepovratno”, izjavio je on za BBC prošle godine.

Ako nas ne zbriše globalno otopljavanje, Zemlju bi mogao da uništi udar asteroida, bio je uvjeren Hawking.

“To nije naučna fantastika. Zakoni fizike i vjerovatnoće to garantuju”, rekao je on i dodao: “Ostati na Zemlji znači rizikovati uništenje. Rasijavanje po svemiru bi u potpunosti izmijenilo budućnost čovječanstva i, takođe, odredilo da li uopšte za nas postoji bilo kakva budućnost”.

Hawking je sarađivao u projektu ‘Breakthrough Starshot’ ruskog milijardera Jurija Milnera, sa ciljem da se pošalje flota malih ‘nano-svemirskih brodova’ na put dalek četiri svjetlosne godine do sazvježđa Alfa Centauri, najbližeg našem Sunčevom sistemu. Takvoj floti bi, putujući brzinom od oko 20 posto brzine svjetlosti, trebalo 20 do 30 godina da stigne do tamo, a četiri godine da pošalje signal nazad na Zemlju.

“Ako bismo uspjeli, neki od vas bi mogli doživjeti da vide slanje broda na Alfa Centauri”, rekao je Hawking.

Astronomi, inače, smatraju da postoji vjerovatnoća da planeta poput Zemlje postoji u “naseljivim zonama” sistema Alfa Centauri, koji čine tri zvijezde.

“Jasno je da ulazimo u novo svemirsko doba. Stojimo na pragu nove ere. Kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika, ona može biti naučna činjanica”, isticao je Hawking.

On je vjerovao da ljudska rasa, na duge staze, ne treba da ‘sva jaja drži u jednoj korpi’, odnosno na jednoj planeti.

“Nadam se samo da do tada nećemo ispustiti korpu”, napomenuo je Hawking.

Slavni naučnik je tvrdio da će vještačka inteligencija (AI) uskoro dostići nivo na kome će postati “novi oblik života koji će nadmaštiti ljude”.

On je, čak, otišao toliko daleko da je rekao da bi AI mogla u potpunosti zamijeniti ljude, iako nije naveo kada bi se to moglo dogoditi.

“Duh je izašao iz boce. Plašim se da bi AI mogla u potpunosti zamijeniti ljude. Kad ljudi mogu da stvore kompjuterske viruse, neko bi mogao i da stvori AI koja se sama poboljšava i replikuje. To će biti nova forma života koji nadmašuje ljude”, rekao je Hawking u intervjuu za magazin ‘Wired’.

On je čak smatrao da na tom polju predstoji apokalipsa i da bi bila neophodna ‘neka vrsta vlade’ da bi se ta tehnologija kontrolisala.

Tokom istog intervjua, Hawking je pozvao ljude da se više interesuju za nauku, ističući da će, bez toga, biti ozbiljnih posljedica.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti