Gdje je i šta radi: Bivši frontmen grupe A-ha (FOTO)

Morten Harket je nedavno proslavio svoj 56. rođendan, a svima koji su odrastali uz muziku 1980-ih je ostao poznat po nekoliko hitova koji se i danas rado slušaju.

morten5

A-ha je bio norveški pop-rock bend koji je vrhove muzičkih ljestvica dosegao sa hitom “Take on Me” iz 1985. Grupa se razišla 2010. godine nakon oproštajnog koncerta u Oslu. Ipak, ponovo su se sastali prošle godine, snimili novi album i započeli svjetsku turneju krajem septembra koncertom u Rio de Janeiru.

morten1

Morten je odrastao u norveškom gradu Askeru u porodici sa još četvoricom braće. U ranom periodu je bio pod uticajem klasika kao što su Uriah Heep, Jimi Hendrix, Queen, Johnny Cash, Simon and Garfunkel, David Bowie i James Brown. Njegov otac se nadao kako bi Morten mogao postati pijanista; on je i išao na časove klavira ali mu je nedostajalo discipline kada je u pitanju vježbanje. Već sa četiri godine je počeo svirati klavir, a onda i pisati svoju muziku. Sa bivšom suprugom Camillom Malmqvist Harket sa kojom je bio u braku od 1989 do 1998 ima troje djece. Osim toga, sa bivšom djevojkom Anne Mette Undlien ima kćerku rođenu 2003., a sa Inez Andersson još jednu kćerku rođenu 2008.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti