Forenzičari napravili rekonstrukciju brutalnog srednjovjekovnog ubistva mačem

Iako se danas ne možemo upustiti u traženje ubica u zločinima koji su se dogodili u dalekoj prošlosti, možemo ih istražiti i saznati kako su se dogodili.

Upravo su uz pomoć moderne forenzike istraživači napravili analizu stravičnog ubistva koje se odigralo u jednom malenom italijanskom gradiću tokom razvijenog srednjeg vijeka.

Četiri stravična udarca

Tijelo davno ubijenog muškarca otkriveno je u grobnici unutar crkve San Biagio u gradiću Cittiglija u italijanskoj sjevernoj pokrajini Lombardiji 2006. godine. Analiza njegovih ostataka je pokazala da je žrtva u vrijeme smrti imala između 19 i 23 godine. Ubistvo mladića se dogodilo negdje u rasponu između 11. i 13. vijeka. Na osnovu provedene detaljne analize u kojoj je korištena i kompjuterizovana tomografija (CT), kao i digitalna mikroskopija zaključeno je da je mladić iznenada napadnut, tako da se nije uspio ni zaštititi. Prvi udarac mačem mu je nanio površinsku ozljedu lobanje sprijeda. Nakon toga se uspio okrenuti kako bi pobjegao neprijatelju, no ovaj ga je skršio s leđa s tri dodatna udarca. Drugi od četiri udarca je žrtvu ozlijedio na području oko uha, treći mu je zahvatio stražnju stranu vrata, dok je četvrti završio u području potiljka, što bi išlo u prilog gotovo dekapitaciji. Ovaj je zadnji udarac prema svemu bio i najsnažniji. Naravno, u toku napada mladić je vrlo brzo završio na podu s licem okrenutim prema dole, a ubica je nastavio s mučkim napadom. Glavna autorka studije Chiara Tesi, antropologinja u Centru za osteoarheologiju i paleopatologiju Univerziteta Insubria u Italiji, navodi da količina nasilja vidljiva u ovom slučaju ide u prilog kompleksnim razlozima ubistva. Dakle, ovo ubistvo nije počinjeno tek tako kao posljedica pljačke već po silini i broju udaraca ukazuje na dublje motive ubistva koji se mogu klasifikovati kao oni “lične prirode”. Rezultati studije su objavljeni u Journal of Archaeological Science.

Oružje ubistva, broj napadača i još ponešto

Istraživanje je pokazalo i da je u napadu korišteno samo jedno oružje – čelični mač, kao i da je ubica, sudeći prema mjestima zadobijenih udaraca, bio sam. Na osnovu tijela ubijenog zaključeno je da je žrtva ranije sudjelovala u borbama jer su na ostacima nađeni tragovi ranijih zacijeljenih ozljeda. Ramena i ruke žrtve otkrile su da se ona od ranih dana bavila streličarstvom, vjerojatno lovom. To što je ubijeni ukopan u crkvi pokazuje da nije bio bilo ko, i moguće da je bio pripadnik moćne porodice De Citillio, koja je svojim sredstvima sudjelovala u izgradnji ove crkve i imala pravo na ukop unutar nje.

Rekonstrukcija lica žrtve

Tokom ovog detektivskog posla rekonstruisano je i žrtvino lice, a sve to kako bi ljudi na istoriju počeli gledali s više zanimanja, i saosjećanja jer u oživljenim licima mogu prepoznati ljude slične onima koje svakodnevno susreću.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti